Oszacowanie wysokości odszkodowania za zalanie

• Autor wątku Autor wątku Marek Jaworski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek Jaworski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Zwracam się z prośbą o poradę. Jestem właścicielem lokali biurowych na III, najwyższym piętrze budynku, który narożnie łączy się z budynkiem należącym instytucji państwowej. Przeprowadzają oni remont dach na swoim budynku, w wyniku czego nastąpiło zalanie ich pomieszczeń, ale również i dwóch moich lokali biurowych i części korytarza. Instytucja twierdzi, że wykonawca remontu zobowiązał się przywrócić ich i moje lokale do pierwotnego stanu używalności.
Ale zalanie generuje również powstanie strat materialnych.
Lokal nr 1:
1. Czynsz za wrzesień - dostałem od najemcy wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym - w lokalu nie da się pracować.
2. Podatek od nieruchomości, media, opłaty dla MZBM-u. W tej chwili nie jestem w stanie ich określić bo nie wiem jak długo potrwa doprowadzenie lokalu do stanu używalności - osuszenie sufitu i ścian (dokonanie odwiertów osuszających, itp.), wymiana paneli, a remont jeszcze potrwa, a deszcz pada.
3. Brak wpływów z czynszu za wynajem w czasie trwania remontu moich pokoi.
4. Brak wpływów z czynszu za wynajem po zakończeniu remontu do chwili znalezienia nowego najemcy.
Muszę teraz złożyć pismo z żądaniem odszkodowania, a oprócz 1 punktu nie znam rozmiaru strat. Czy mogę umieścić w tym piśmie klauzulę, że aneksem wystąpię o drugą część odszkodowania z chwilą, gdy będę już znał rozmiar strat? Czy istnieje jakaś inna forma?
Bardzo proszę o pomoc.

Powrót