N
Nash9064
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam! Wraz z partnerką przeprowadziliśmy się poza granice Polski w celach zarobkowych. Mamy po 21 lat i zbieramy na rozpoczęcie swojej działalności. Męczy mnie od pewnego czasu pytanie - czy niemiecki fiskus może doczepić się o podatek albo legalność zgromadzonych środków, jeżeli pieniądze lokowane są jedynie na jednym koncie? Od prawie dwóch lat, regularnie co miesiąc wpłacamy na oszczędnościowe subkonto ponad 2000€, więc pewna kwota się już uzbierała. Jesteśmy że sobą 6 lat i gdy zaczęliśmy wspólnie mieszkać i pracować, nie zastanawialiśmy się nad rozdzielaniem finansów, tzn. że wszystko co zarobimy, to wspólne, bo i tak mamy wspólny cel. Konta mamy osobne, jednak to tylko z jednego korzystamy wraz z osobna rubryczką na wydatki codzienne jak i oszczędności. W niedługim czasie planujemy otworzyć knajpkę co wiąże się z wydatkami, które chcemy sfinansować głównie za gotówkę z uzbieranych oszczędności. Tutaj też rodzi mi się pytanie - jak na to może spojrzeć niemiecki urząd skarbowy. Tj. comiesięczne wpłaty od formalnie obcej mi osoby. Czy może zażądać zapłaty podatku od darowizny? I druga sprawa, oboje pracujemy w gastronomii, gdzie dużą częścią całego dochodu obejmują napiwki. Przez te blisko dwa lata około 1/3 pensji comiesięcznie rozmienialiśmy na "papierki" i wpłacaliśmy na rachunek bankowy. Czy mogą z tego wyniknąć problemy, jako iż jest to dochód nieopodatkowany?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: