Oszukany przez agenta ubezpieczeniowego

• Autor wątku Autor wątku Arti400
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arti400

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszyskich,
potrzebuje informacji dotyczacej ubezpieczenia chorobowego ( Krankenversicherung ).

Od 01.01.2009 jestem ubezpieczony w firmie Central Krankenversicherung plus Pflegeversicherung.
Od 09.12.2010 do 18.02.2011 przebywalem na zwolnieniu chorobowym. Moja taryfa ubezpieczeniowa obejmowala Krankentagegeld.
W momencie gdy oczekiwalem wyplaty swiadczen za okres niezdolnsci do pracy firma Central zazadala odemnie zaswiadczen o przebiegu dotychczasowego ubezpieczenia.
Okazalo sie, iz makler ubezpieczeniowy, ktory podpisywal ze mna umowe w 2009 roku, wpisal do Antragu informacje, ze wczesniej bylem pol roku w DAK - niemieckiej państwowej kasie chorych.
Nie podawalem mu wczesniej takich danych i podejrzewam, ze zrobil to tylko po to by "zlapac klienta", gdyz w innym przypadku Cental by mnie nie przyjal. On sam tez mowi, ze nie wie jak to sie stalo, ze moze cos pomylil itd.

Teraz ow makler doradza mi (oczywiscie nieoficjalnie) bym, jak najprędzej znalazl powod by zakończyć umowe z Central, by samemu ja wypowiedziec, gdyz jezeli ja tego nie zrobie to firma Central i tak zakonczy ze mna umowe. Wtedy jednak bede mial w papierach, ze to oni zerwali kontrakt i bedzie mi trudno podjac wspolprace z inna firma ubezpieczeniowa na atrakcyjnych warunkach.

Nie wiem jakie mam mozliwosci wystapienia z ubezpieczenia Central i ewentualnego podpisania umowy z inna firma. Czy istnieje mozliwosc odzyskania krankentagegeld ( okolo 1500 EUR)

Oplacalem skladki ubezpieczeniowe regularnie przez dwa lata i oprocz ostatnich problemow ze zdrowiem nie korzystalem z innych swiadczen. dlatego tez nie wiedzialem ze moja umowa okaze sie jak gdyby nie wazna, z powodu tych informacji o vorversicherung.

Czy mam jakies szanse w jakimś Sądzie?

Mysle, ze powinienes zglosic sie do jakiejs niemieckiej instytucji, ktora nadzoruje ubezpieczalnie, albo prowadzi z nimi mediacje. Ew. zapytaj w polskim biurze Rzecznika Ubepzieczonych, moze skieruja Cie do konkretnego organu w Niemczech.

Witaj!
Szanse sa niewielkie na wygranie z Ubezpieczalnia.
Umowe podpisales i umowa ta jest wiazaca.
Moja rada: zapytaj agenta czy jezeli Central dowie sie o jego niezetelnosci dalej bedzie chciala z nim wspolpracowac. Zawsze masz prawo do wystapienia o odszkodowanie od agentana drodze sadowej i tak bym tez postapil.
Przy wypelnianiu wniosku w rubryce o wczesniejszych ubezpieczeniach oprocz ubezpieczalni musi byc podany nr. ubezpieczonego. jezeli w twoim wniosku tego niema to sprawa jasna- agent dopisal.
wiecej bym mu nie wierzyl.
inna ubezpieczalnia ktora cie przyjmie (niestety agenci nie dostaja prowizji za sprzedaz tego ubezpieczenia) to HanseMerkur z taryfa B.A.D.E a konkretnie EXPAT bez udzialu wlasnego placisz okolo 80 € i jest uznawane przez Niemcy jako KV. mito turystycznego aspektu ubezpieczenia.
Powodzenia

Powrót