Oszukany przez mechanika

• Autor wątku Autor wątku Iron Man
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iron Man

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

bardzo proszę o pomoc ponieważ, zostałem perfidnie oszukany przez nieuczciwego mechanika.

Problem polega na tym, że około 5 miesięcy temu oddałem auto do naprawy. Okazało się, że było uszkodzone koło pasowe. Samochód został naprawiony.
Niestety około 2-óch miesięcy temu coś zaczęło bardzo głośno stukać w silniku, a więc samochód oddałem ponownie do naprawy. Okazało się, że popsuło się to samo.
Mechanik uspokoił mnie i powiedział, żebym się nie przejmował, gdyż mam na to gwarancję i mogę reklamować wcześniej zakupione koło pasowe i raczej bez problemu powinienem dostać zwrot pieniędzy. Oczywiście, aby auto było na chodzie musiałem zapłacić drugi raz za to samo. Zgodziłem się, wydawało mi się, że nie miałem wyjścia.
Mechanik w między czasie oddał koło pasowe do hurtownika na reklamację (przynajmniej tak twierdził).
Póżniej nie otrzymywałem żadnej informacji grubo ponad miesiąc. Ten pseudomechanik nie odbierał ode mnie telefonów, więc zdecydowałem się pojechać i zapytać o reklamację.
Na miejscu dostałem koło pasowe z powrotem z informacją o tym, że nie dostali jeszcze informacji i dostaną ją na dniach. Na końcu pobrali ode mnie adres email w celu wysłania informacji na temat tej reklamacji. Od 2-óch tygodni brak jakiegokolwiek kontaktu.

Mam uzasadnione obawy o próbę oszustwa, gdyż okazało się w międzyczasie, że podobną sytuację miał kolega, który naprawiał auto u tego samego mechanika. Również oddał część na reklamację, dostał odmowę. A na końcu udało mu się udowodnić, że hurtownik (którego dziwnym trafem znał) rozpatrzył tak naprawdę reklamację pozytywnie, a pieniądze z reklamacji pobrał ten nieuczciwy mechanik.

Zaznaczam, że nie godziłem się wcale na składanie reklamacji u hurtownika, reklamowałem źle wykonaną pracę przez samego mechanika.
Z dowodów posiadam 2 dowody zakupu "usługi naprawy" (nie ma tam niestety informacji na temat konkretnych wymienianych części).
Reklamację składałem niestety tylko ustnie.

Proszę o informację co mogę zrobić? Jak zmusić mechanika do odpowiedzi? W ostateczności jak zebrać dowody do wytoczenia ewentualnej sprawy sądowej?

Bardzo proszę o odpowiedź, nie chodzi mi już wcale o odzyskanie pieniędzy, a bardziej o to, żeby nikt więcej przez niego nie został oszukany.

Iron Man napisał:
Reklamację składałem niestety tylko ustnie.
powtórz ją pisemnie ze szczegółami, dołącz kopie dowodów zakupu i koniecznie wspomnij, że ustana reklamacja o takiej treści była złożona w dniu ... .

Powrót