Oszukany przez sklep internetowy.

• Autor wątku Autor wątku maku1133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maku1133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, opisywałem swoją historię już wcześniej na tym forum i prosiłem was o pomoc.

Ale opiszę ją jeszcze raz zwięźle.
Jakieś pół roku temu kupiłem laptopa ze sklepu internetowego za kwotę ponad 2200 zł wyszukałem laptopa z pewnej porównywarki cen internetowych która rozpoczyna się na literę "S". Sprawdziłem sklep po nipie istniał i funkcjonował ponad rok czasu, nawet miał kilka pozytywnych komentarzy. Zdecydowałem się zamówiłem laptopa wpłaciłem pieniądze przesyłka miała trwać 3-5 dni robocze.
Po 7 dniach zadzwoniłem do sklepu powiedziano mi że towar z niewiadomych przyczyn nie został wysłany. Sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie. I tutaj powiedzieliście mi że sklep ma 30 dni na dostarczenie towaru i po tych owych 30 dniach mam wysłać pismo do sklepu iż żądam zwrotu pieniędzy.
Tak więc zrobiłem, wysłałem pismo do sklepu jak i zgłosiłem sprawę na policje.
Dostałem zwrotkę listu od razu poszedłem ze zwrotką do rzecznika praw konsumenta. Rzecznik również wysyłał listy ale wszystkie wracały z powrotem.
W miedzy czasie od policji dowiedziałem się że ten sklep wyrąbał już tak sporo osób i że właściciel tego sklepu wszedł w współpracę z inną osobą, która ta zatrudniła jeszcze trzecią osobę i mieli oni wszyscy w trójkę dostęp do konta firmowego. Dowiedziałem się też iż jedna z tych osób miała już wyrok za tego rodzaju przestępstwo.

Rzecznik po jakiś 3-4 miesiącach sporządził mi pozew do sądu ale powiedział też iż na odzyskanie pieniędzy nie mam za dużych szans ponieważ nie posiadam adresu zameldowania właściciela sklepu co wydaje mi się trochę dziwne bo sąd powinien jakoś dotrzeć do w/w właściciela (przynajmniej tak mi się wydaję) a policja nie udzieli mi taki informacji.
I nawet jak złożę wniosek to okaże się że wróci do mnie z w/w przyczyny (braku adresu właściciela sklepu).

Tak więc proszę was o rade co robić dalej w tej sprawie bo nie widzi mi się darowania tych pieniędzy. Składać wniosek czy może skierować się do jakiegoś prawnika ?

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Powrót