Oszukany przez sklep, prawo konsumenta

• Autor wątku Autor wątku TobiaszSuchy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TobiaszSuchy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, w jednym z większych sklepów internetowych nabyłem laptop za 16zł, zamówienie zostało zatwierdzone do realizacji, otrzymałem fakturę vat na sprzęt, z dniem dzisiejszym przesyłka do mnie doszła, jednakże zamiast laptopa otrzymałem breloczek, proszę mi powiedzieć, gdzie dochodzić się swoich praw w takiej sytuacji? Faktura FV mówi co innego, a co innego przyszło, mam nagranie z otwarcia paczki.

Laptop za 16 zł? Możesz pokazać tą ofertę? Bo coś mi się wydaje że dostałeś dokładnie to co kupiłeś. Co jest na fakturze?

Zgłoś reklamację z rękojmi i zażądaj wydania laptopa. Sklep zapewne powoła się na błąd i złoży Ci oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych. Możesz dochodzić od nich straconych kosztów.

Dokładnie jest tak jak pisze przedmówca. Szansa że dostaniesz laptopa w tej cenie jest równa zeru. Jakby laptop kosztował np 1600 zł a kupiłbyś za 1200 to szansa by była. Czasami są podobne promocje i mogłeś przypuszczać że tak właśnie jest. Kupując go za 16 zł doskonale wiedziałeś że to jest pomyłka w cenie. Jedyne ma co możesz liczyć to tylko zwrot twoich kosztów i przeprosiny sklepu za utrudnienia.

Sklep się pomylił, jednak oferta nadal "wisi" ze starą ceną. Albo ktoś jest wyjątkowo nieogarnięty w tej firmie albo rzeczywiście celowo wprowadzają ludzi w błąd.

Wisi ale jako niedostępny. Jak wyszukujesz normalnie po nazwie to już nie ma tej oferty. Ale faktem jest że nic nie powinien otrzymać tylko zwrot kasy. A tu jakiś breloczek za 16 zł. Dziwna sprawa.
Ja bym do nich uderzył że chcę laptopa. Oni oczywiście powołają się na blat cenowy i ci go nie wyślą. Wtedy bym żądał zwrotu kasy bo po co mi breloczek za 40 zł.
Przysłali ci breloczek w opakowaniu po laptopie?

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Wisi ale jako niedostępny. Jak wyszukujesz normalnie po nazwie to już nie ma tej oferty. Ale faktem jest że nic nie powinien otrzymać tylko zwrot kasy. A tu jakiś breloczek za 16 zł. Dziwna sprawa.
Ja bym do nich uderzył że chcę laptopa. Oni oczywiście powołają się na blat cenowy i ci go nie wyślą. Wtedy bym żądał zwrotu kasy bo po co mi breloczek za 40 zł.
Przysłali ci breloczek w opakowaniu po laptopie?

Sam luzem brelok w kartonie

Takie nagranie z rozpakowywania paczki jest słabym dowodem. Bez problemu można to sfabrykować. Mocnym dowodem jest otworzenie paczki przy kurierze. Serio nie czułeś że coś jest nie tak? Różnica w wadze musiała być przecież mocno wyczuwalna. Przynajmniej karton miał wymiary opakowania laptopa?

Pejotwroc napisał:
Takie nagranie z rozpakowywania paczki jest słabym dowodem. Bez problemu można to sfabrykować. Mocnym dowodem jest otworzenie paczki przy kurierze. Serio nie czułeś że coś jest nie tak? Różnica w wadze musiała być przecież mocno wyczuwalna. Przynajmniej karton miał wymiary opakowania laptopa?

Nie da się sfabrykować tego, taśma oryginalna, naklejka gls oryginalna, przeciąłem podczas rozpakowania, na nagraniu mam widoczną pustkę po otwarciu, waga paczki to 1kg, waga samego laptopa to powyżej 1.5kg, tu jest dowód sam w sobie, ich regulamin mówi jasno :

1. Klient składa zamówienie poprzez interaktywny formularz dostępny na jednej ze stron Sklepu internetowego. Zamówienie określa m.in. jakie towary, po jakiej cenie i w jakich ilościach Klient chce zamówić do wskazanej przez siebie lokalizacji.
2. Po prawidłowym złożeniu zamówienia przez Klienta, Sprzedawca wysyła na adres e-mail Klienta informację o złożonym zamówieniu. Ta informacja nie jest potwierdzeniem przyjęcia oferty Klienta. Jest ona jedynie informacją, że Sprzedawca zamówienie otrzymał.
3. Następnie Sprzedawca weryfikuje, czy zamówienie może zostać przyjęte do realizacji.
4. Jeżeli Sprzedawca przyjmuje zamówienie Klienta, przesyła mu informację drogą elektroniczną o zatwierdzeniu zamówienia do realizacji. Z chwilą otrzymania takiego oświadczenia przez Klienta pomiędzy stronami zostaje zawarta Umowa sprzedaży na odległość.

1. Sprzedawca, najpóźniej bezpośrednio przed złożeniem zamówienia, informuje Klienta o łącznej cenie towaru oraz wszelkich dodatkowych opłatach, w tym za transport, dodatkowe usługi, koszty płatności itp.

Nie specjalnie się orientuje w takim temacie i tak z ciekawości zapytam lepiej zorientowanych, czy takie działanie nie podchodzi pod § mówiący o wykorzystaniu czyjegoś błędu dla własnej korzyści ?

Uchylili się od ceny, to znaczy ich pełnomocnik, jednakże umowa została zawarta.

To nie ma żadnego znaczenia. Jak sprawa oprze się o sąd to też stwierdzi że to błąd cenowy. Laptop warto 3 tys sprzedany za 16 zł.

Powrót