oszukany-umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku kzg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kzg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Byłem zatrudniony na umowę zlecenie w jednej z zielonogórskich firm. Zmienił się właściciel a stary zalega mi pieniądze. Mam podpisany przez niego i przeze mnie rachunek i oczywiście umowę. Po wielu prośbach wielokrotnie zbywany i oszukiwany czuję się bezsilny:(
W podobnym położeniu znajduje się też dwóch moich kolegów (również umowa zlecenie). Sytuacja nie należy do ciekawych, ponieważ ów były właściciel(z plotek wynika że już niewypłacalny) zalega pieniądze podwykonawcom i innym pracownikom zatrudnionym na umowę o pracę co stawia mnie w najgorszej chyba sytuacji.
Proszę o radę.

Jaka była forma działalności gospodarczej pierwotnego zleceniodawcy? jakaś spółka, działalność gospodarcza? Piszesz, że były "właściciel" stał się niewypłacalny. Czy złożył on albo przeciwko niemu złożono wniosek o upadłość?

Była to działalność gospodarcza(usługi transportowe).Upadłość jest tylko domniemana ale wiadomo że ma komornika na karku i odebrano mu część aut w leasingu.Pieniądze jakie jest dłużny podwykonawcom można liczyć w setkach tysięcy złotych, moja zaś należność jest o wiele, wiele mniejsza. Czy powinienem dać sobie już z tym spokój? Wydaje mi się że nawet nie spłaci podwykonawców a już nie mówiąc o innych pracownikach.
Lex'ior dzięki za zainteresowanie.

Zbycie przedsiebiorstwa produkcyjnego przy działalności gospodarczej nie oznacza, że z tytułu zlecenia odpowiadać ma jego nabywca. Zawierałeś umowę z osobą fizyczną i to nadal ona jest Ci winna pieniądze.

Na Twoim miejscu wszedłbym na strone sądu rejonowego w Zielonej Górze spisał dane teleadresowe kancelarii komorniczych. Zadzwoniłbym też do wydziału gospodarczego ds. upadłości i zapytał czy dany przeciwko danemu delikwentowi było prowadzone postępowanie naprawcze lub upadłościowe. Komorników pytałbym czy jest dłużnikiem i jak jest jego wypłacalność (tzn. czy egzekucja z niego jest skuteczna). Nastepnie nalezy mierzyć siły na zamiary i myśleć o wystąpieniu przeciw zleceniodawcy (dawnemu szefowi) do sądu z pozwem o zapłatę.

Lex'ior napisał:
. Komorników pytałbym czy jest dłużnikiem i jak jest jego wypłacalność (tzn. czy egzekucja z niego jest skuteczna).
Do tego Lex'ior trzeba mieć tytuł albo znajomego komornika

Powrót