Oszust na olx (nie typowe oszustwo) proszę o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku Oszukananaolx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oszukananaolx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam sprawa jest pilna i bardzo proszę o pomoc.
6 dni temu skonstatowałam się ze sprzedawcą na olx aby kupić Iphona 6s plus 64gb (to jest klucz całego oszustwa), aby "uniknąć" oszustwa dogadałam się pięknie ze sprzedawcą na wysyłkę za pobraniem.
W ogłoszeniu napisane było że telefon jest w 100% sprawny i nie ma żadnych uszkodzeń, co potem pan ładnie w wiadomościach prywatnych mi potwierdzał.
Gdy w poniedziałek (31.07.17) upomniałam się aby pan wysłał mi numer imei, zostałam poinformowana, że telefon został wysłany kurierem.
Pan zawsze wydawał się taki miły, szybko odpisywał więc niczego nie podejrzewałam.
Siedziałam w domu czekając na kuriera, pisałam do sprzedawcy co się dzieje czemu jeszcze nie dostałam telefonu (minęły 4dni, dość długo jak na kuriera)
Kontakt się urwał stwierdziłam ,ze nic nie straciłam bo przecież za pobraniem.
No ale dziś (04.8.2017) puka do moich drzwi listonosz, z paczką za pobraniem (1740zł), płace, otwieram paczkę, wyciągam telefon, na pierwszy rzut oka wszystko ok.
-Odpalam telefon, puki co wszystko gra, ale w pewnym momencie zaczął sam coś klikać, w niektórych miejscach w ogóle nie reaguje na dotyk. Przyjrzałam się ekran się odkleja.
-Włączam aparat, stabilizacja się nie włącza wszytko się trzęsie nic nie widać, wydaje dziwne dźwięki.
-UWAGA UWAGA tu jest szczyt oszustwa, nadal mi się coś nie zgadzało
oglądam telefon dokładnie i zorientowałam się co jest nie tak i jak bardzo zostałam oszukana
w ogłoszeniu pisało iPhone 6s plus 64GB
Otrzymałam: iphona 6 plus 16GB
Od razu napisałam do sprzedawcy, zobaczyłam jak edytował opis (właściwie nazwe oferty bo ogłoszenie nie aktualne)

"Iphone 6 plus 16Gb Wada"

Oczywiście mam screeny ogłoszenia przed tą edycją.
Oto moje pytanie:
jutro idę na policje jak mam się przygotować tzn, wydrukować te screeny ogłoszenia i rozmów, czy pokazać na telefonie wystarczy
i czy wgl jest możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Dziękuję bardzo

Oszukananaolx napisał:
wydrukować te screeny ogłoszenia i rozmów, czy pokazać na telefonie wystarczy

Raczej wydrukować.

Oszukananaolx napisał:
czy wgl jest możliwość odzyskania tych pieniędzy?

To zależy od sprytu sprzedającego. Chociaż, gdyby wszystko było na słupa, nie bawiłby się raczej w zmianę treści ogłoszenia.

no właśnie nie wysłał

Mam podobny problem. Gdy przelałam pieniądze użytkownik usunął konto na olx. Przelałam 550 zł. Podejrzewam, że paczki w ogóle nie dostanę...

limonka222 napisał:
Mam podobny problem. Gdy przelałam pieniądze użytkownik usunął konto na olx. Przelałam 550 zł. Podejrzewam, że paczki w ogóle nie dostanę...

Obawiam się, że Twoje podejrzenia okażą się uzasadnione. Ale nie jesteś sama wśród naiwnych :cool:

Mój przypadek jest jeszcze inny na szczęście nie wydałem dużo, ale dałem się oszukać. Znalazłem ogłoszenie fotel w bardzo dobrym stanie umówiłem się ze sprzedającym u niego w domu. Fotel był w chłodnym pomieszczeniu obejrzałem wydawał się OK kupiłem. Problem pojawił się po kilku godzinach w ciepłym pomieszczeniu, fotel zaczął ulatniać chemiczny zapach. Przetarłem go mokrą ścierką i było jeszcze gorzej. Od razu wylądował w garażu a ja poinformowałem sprzedającego co zaszło. Wygląda na to że sprzedający się wypiął. Mnie najbardziej wkurzyło że ktoś z domowników mógł się zatruć niemal na pewno gdyby fotel został na noc w domu. Jest to ewidentne oszustwo zatajenie stanu sprzedawanego towaru z drugiej strony ja kupując: "widziały gały co brały".

Moja sprawa ostatecznie została złagodzona, ale mimo wszystko lepiej uważać bo na olx pełno oszustów.

pitron napisał:
...na olx pełno oszustów.
Podobnie jak na allegro, ebay, gumtree czy innych stronach.
Problemem nie jest tylko oszust ale i naiwność ofiary. Nie czytanie regulaminów, łatwowierność w sprawach finansów itd... to pchanie się do gipsu na ochotnika.

Dlatego ja płacę przy odbiorze, jak się to komuś nie podoba, to po prostu szukam dalej, aż znajdę kogoś, kto nie będzie miał z tym problemów. Nie dostanę towaru do ręki to za niego nie zapłacę...

Powrót