Oszust na OLX

• Autor wątku Autor wątku krzewiciel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzewiciel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, kupowałem telefon na OLX, opisywany jako w stanie bardzo dobrym i sprawny, dodatkowo z kompletem akcesoriów- ładowarka, etui, pudełko ze zgodnym IMEI.
Ja jako osoba fizyczna brałem od osoby fizycznej.
Paczka była pobraniowa, podane były dane sprzedawcy, okazały się prawdziwe, człowiek ten prowadzi sprzedaż telefonów i innych przedmiotów na znaczną skalę, nie ma jednakże działalności gospodarczej.
Przysłany telefon okazał się całkowicie niesprawny- uszkodzony wyświetlacz i pęknięta matryca LCD pod szybką, bez ładowarki. Przesyłka nie była niestety rozpakowana w obecności kuriera, jednakże w internecie pozostał archiwalny zapis ogłoszenia. Pęknięcie, które nie było do rozpoznania na zdjęciu (kreska w prawej dolnej części ekranu) w rzeczywistości było rozpoznawalne- link do archiwum ogłoszenia:
Samsung Galaxy S4 komplet Tuchola • OLX.pl
Po otrzymaniu przesyłki i sprawdzeniu jej zawartości zgłosiłem sprawę na policję. Początkowo kontakt ze sprzedającym był żaden- po wysyłce skasował konto na OLX, a w ten sposób się kontaktowaliśmy, telefonu również nie odbierał. Zaczął zaprzeczać jakoby wysłał uszkodzony przedmiot, czy takie zdjęcie z jego ogłoszenia z identycznym śladem jak pękniecie matrycy może być dowodem w sprawie? Do wysłania niekompletnego sprzętu sprzedający się przyznał. Co mogę zrobić poza zgłoszeniem sprawy na policję z art 286 kk, co zostało przyjęte, chociaż na razie bez tego zdjęcia, tylko z potwierdzeniem wysyłki i ogłoszeniem oraz przedstawieniem sprzętu. Przelew jest w tej chwili zablokowany na poczcie.

Nie jest to przestępstwo a z art 286kk. Jest to zwykła niezgodność towaru z umową, postępowanie na policji umorzą. Od załatwiania takich spraw jest rękojmia.

Poinformuj sprzedającego, że chcesz odstąpić od umowy bez podawania przyczyny.
Fakt nie rejestrowania DG niewiele zmienia skoro sprzedawca zajmuje się w sposób zorganizowany i ciągły sprzedażą telefonów.
Jeżeli sprzedawca nie będzie chciał się na to zgodzić poinformuj go, że o jego procederze poinformujesz US.

Dziękuję za odpowiedzi, sprzedawca oczywiście się nie zgodził, czyli najwidoczniej pozostaje tylko droga sądowa. Aktualnie postępowanie na policji jest przekazane do Tucholi, miejsca zamieszkania oszusta. Mogę dodatkowo złożyć zgłoszenie z Kodeksu Cywilnego w sądzie w swoim mieście, mieszkam w drugim końcu Polski. Dodam, ze zdjęcie z ogłoszenia, gdzie są "cienie", a pęknięcia pod ekranem telefonu dokładnie się pokrywają i maja identyczny kształt. Jest szansa na wygranie takiej sprawy? Sprzedający przyznał sie że wysyłał ten towar i wysłał go niekompletny, co napisał w SMS.

Na jakie konto wyslales pieniedze? Ja chyba padlam ofiara tego samego Pana o bardzo milym glosie...

Powrót