Oszust sprzedający itemy na platformie steam

• Autor wątku Autor wątku save87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

save87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa z mojego punktu widzenia jest raczej beznadziejna, lecz może ktoś z forumowiczów zna sposób lub podpowie jakie kroki poczynić aby odzyskać gotówkę.

Pewien znajomy polecił mi tego gościa, ponieważ sam wiele razy kupował od niego itemy do gry na platformę steam. Zgłosiłem się do niego, chwilę pisaliśmy na komunikatorze po czym rozmowę przenieśliśmy na Teamspeak'a ( program do rozmów głosowych). Ustaliliśmy cenę, ilość itemów, wszystko miało się odbyć poza portalami aukcyjnymi (umowa słowna, koleś który go polecał powiedział że można mu zaufać) Wysłałem pieniądze na jego konto przez Bluecash (szybki transfer pieniędzy między bankami) Otrzymałem dwa maile od nich że zamówienie zostało przyjęte do realizacji i po chwili drugiego mówiący o tym że przelew został zlecony odbiorcy co jest równoznaczne z tym że kasę otrzymał na konto. Siedziałem z "oszustem" w tym momencie na TS i twierdził że maile dostał o potwierdzeniu przelaniu pieniędzy ale że kasy na koncie nie ma. Czekaliśmy tak jeszcze kilkanaście minut po czym zniknął i kontakt się urwał.

Kwota na jaką zostałem oszykany to ~550pln.

Całkiem możliwe jest również że w ten sposób oszukał już sporo ludzi chociaż w sieci na ten temat nie doszukałem sie niczego.

Proszę powiedzieć jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy, ewentualnie jakie kroki podjąć aby trochę uprzykrzyć mu życie.

Ps. Posiadam dane oszusta (imię nazwisko) numer konta należący do niego, maile potwierdzające wpłatę, screeny rozmowy oraz potwierdzenie przelewu z banku.

Powrót