Oszust z Allegro

• Autor wątku Autor wątku MarioNRG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarioNRG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Kupiłem z aukcji z opcją KUP TERAZ konsole od użytkownika konfuzor
link do aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=370992144

Konsole dostałem uszkodzoną bez gwarancjii oraz całego zestawu sklepowego, a konkretni brak PADA.

Czy moge żądać zwrotu pieniędzy z tytułu towaru niezgodnego z opisem, on twierdzi że odda pieniądze jeżeli stwierdzi uszkodzenie konsoli, ale boje się że mnie kolejny raz oszuka i przysle inną sztukę. A mnie już nie interesują zakupy od tego pana, a to z tego względu że pytałem go poprzez gadu gadu czy te konsole są w wersji z hdmi i rokiem produkcji 2008, dostałem jednoznaczną odpowiedź że tak. Przysłał natomiast używke (ślady przy wtyku od zasilania) z 2006.

Słyszałem ponadto że towar kupiony z interentu można w ciągu ileś tam dni odesłać bez podania przyczyn. Czy dotyczy to aukcji allegro z opcją kup teraz, bo gość twierdzi że nie a jakoś takiego zapisku w regulaminie allegro nie znalazłem.

Pozdrawiam

Możesz zwrócić, jeśli sprzedaje Ci przedsiębiorca w ramach swojej działalności gospodarczej, wtedy w sytuacji zakupu KUP TERAZ można zwrócić taki towar w ciągu 10 dni.

W przypadku zakupu u przedsiębiorcy (sklep internetowy) obowiązuje zasada 'towary niezgodnego z umową'. Czy ta osoba od której kupowałeś to jakiś sklep? Warto by to sprawdzić. Coś mnie się wydaje ze to osoba prywatna (w wiec będzie odpowiadał na zasadzie rękojmi) - chociaż ta hurtowa sprzedaż simplusów (mowie o jego innych aukcjach) troche zbyt "hurtowa" jak na prywatną osobę.

Dzięki za rade
sprawa już prawie załatwiona, dostane prawdopodobnie zwrot pieniędzy, nawet allegro powierdziło że w tym wypadku mam prawo iśc z tym do sądu, bo gość sprzedaje użwyki jako nowe już o reszcie nie wspominając, czyli towar jest już na starcie niezgodny z umową, a jeszcze mam takie pytanie czy jako osoba prywatna może mi on wystawić gwarancje?

Powrót