Oszust

• Autor wątku Autor wątku Matee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pewien problem i chciałbym się dowiedzieć czy jestem w stanie go rozwiązać.
Ostatnio przeglądałem olx w poszukiwaniu laptopów i w pt. 15.09 znalazłem interesującą ofertę kontakt ze sprzedawcą od zaraz umówiliśmy się na przejście na platformę allegro ( z mojego pomysłu) dla bezpieczeństwa.
Od sprzedającego dostałem taką wiadomość: " jeszcze zapytam czy mogę prosić o wpłatę bezpośrednią na mój rachunek działalności gospodarczej z tytułem wpłaty : Płatność HP Omen 15 FHD IPS i7
jest to niezbędne do rozliczeń księgowych. Laptop został zakupiony za firmowe pieniądze i aby rozliczyć muszę przyjąć z powrotem na konto firmy . Dlatego wpłata nie może być przez Pay u, W zamian nie będę czekać aż pieniądze się zaksięgują na koncie tylko od razu zajmę się wysyłką . Wystarczy mi potwierdzenie wpłaty. Dodatkowo dołożę mały upominek firmowy :)
"
Pomyślałem że to chyba nic złego nie płacić przez Pay U i zakupiłem laptop płacąc przelewem poza oraz wysłałem mu potwierdzenie(nie wiem po co mu). Następnego dnia o 17 dzwoni do mnie telefon (prawdziwy właściciel konta allegro, olx i poczty) że dziś zorientował się że już 3 os kupiły u niego laptopa a on nic o tym nie wie czyli kradzione konto i tu pojawia się moje pytanie? Czy jest jakakolwiek szansa odzyskać choć część pieniędzy korzystając "Programu Ochrony Kupujących" na allegro?

loco1 napisał:
A przeczytałeś regulamin POKu?
Oczywiście ale nie wiem czy nie przyczepią się do tego że:
-Zapłaciłem poza Pay u
-Oferta była znaleziona na olx i aukcja (na allegro) była w złym dziale kolekcje 45 rok i nazywała się moim mailem nie wiem czy to może być problemem?? Czy przez to nie odrzucą wniosku

Powrót