Oszustwa developerów na mieszkaniu plus

• Autor wątku Autor wątku Redgrac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redgrac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Cześć,

Powiedzcie co uważacie o tej sprawie i czy znacie kogoś w podobnej sytuacji.

Rodzice Mojego znajomego po wielu latach najmu zapisali się kilka lat temu do projektu mieszkanie plus ponieważ miała powstać inwestycja niedaleko ich aktualnego miejsca zamieszkania. Po kilku weryfikacjach uzyskali mieszkanie w stanie developerskimi do własnego wykończenia ze względu na to ze od razi składali papiery o dojście do własności. Mieszkanie wykończyli, w umowie wymagane było wynajmowanie mieszkania przez minimum 24 miesiące aby uzyskać dojście do własności. W tym tygodniu otrzymali dokumentu odnośnie spłacenia mieszkania i ku naszemu zdziwieniu developer wyncenil mieszkanie na 375 000 oferując kredyt w postaci dodatku do czynszu na 29 lat. Dodam ze większość beneficjentów w budynku to osoby strasze wiec pewnie nie dożyli by spłaty mieszkania ale o tym zaraz.

Propozycja kredytu na 29 lat w kwocie 47 zł od metra miesięcznie co na przeciętne mieszkanie daje czynsz bez opłat w wysokości 3500 i do spłaty bagatela od 1.2 mil do 1.5 mil. Chciałbym zauważyć ze developer na budowę inwestycje kasę brał z programu mieszkanie plus stad moje obawy czy to nie jest jakiś mega przekręt. Co o tym sądzicie ? Lokatorzy planują pozwę zbiorowy albo jakiś kontak z telewizji

Edit: nikt nie uważał ze mieszkanie dostaną za darmo ale dostać kasę na budowę od państwa i kazać ludziom spłacać 1,2 mil zł za 70 metrów mieszkanka po 24 miesiącach płacenia koło 2 tys miesięcznie samego najmu, dla mnie sprawa śmierdzi na kilometr.

Proponuję udać się do komercyjnego banku i wziąć w takim banku kredyt. I wtedy porównać warunki.

Powrót