Oszustwo allegro co robic?

• Autor wątku Autor wątku EnTii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EnTii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Pisze mianowicie w takiej sprawie około 2 tygodni temu zostałem oszukany na allegro(kwota ponad 200zł), wystawiłem przedmioty na allegro które kupujący XYZ zakupił, oczywiście dostałem wiadomość sprzedane/kupujący wybrał sposób zapłaty/Payu otrzymałeś wpłatę od XYZ po otrzymaniu tych 3 maili od razu wysłałem przedmioty, ale coś mnie tknęło żeby sprawdzić saldo Payu po czym patrze środki na koncie się nie zgadzają jak się okazało kupujący podszył się pod spółkę allegro, sfałszował maila, po tym jak to sprawdziłem napisałem od razu do allegro,dostałem szybko odpowiedz że zostałem oszukany oraz że sprzedający został zablokowany.Allegro dało mi odpowiedz żebym zgłosił sprawę na policje a oni udostępnią resztę danych. I tak moje pytania
1.Czy mogę mieć problemy że sprzedawałem przedmioty w grze?
2.Czy po takim czasie mogę zgłosić te oszustwo?
3.Co powinienem przedstawić na policji żeby się jakoś nie zakręcić lub jakieś artykuły odnośnie tego.
4.Czy allegro przypadkiem nie powinno mi zwrócić kosztów poniesionych na skutek oszustwa a oni sami powinni załatwić tą sprawę przez policje?

Nie zgłosiłem sprawy od razu ponieważ nie wiedziałem jak to do końca zrobić i czy warto się ciągać za taką kwotę, ale po dłuższym myśleniu doszedłem do wniosku że chyba warto by było go ukarać bo ciekawe ile osób oszukał przede mną i ile ma zamiar jeszcze oszukać. Dopóki czuje się bezkarny będzie dalej to robił .

Ps: Jeśli napisałem w złym temacie prosiłbym o przeniesie.

EnTii napisał:
1.Czy mogę mieć problemy że sprzedawałem przedmioty w grze?

Możesz.

EnTii napisał:
2.Czy po takim czasie mogę zgłosić te oszustwo?

Tak

EnTii napisał:
3.Co powinienem przedstawić na policji żeby się jakoś nie zakręcić lub jakieś artykuły odnośnie tego.

Wszelkie dowody jakimi dysponujesz.

EnTii napisał:
4.Czy allegro przypadkiem nie powinno mi zwrócić kosztów poniesionych na skutek oszustwa a oni sami powinni załatwić tą sprawę przez policje?.

Pytanie skieruj bezpośrednio do w/w serwisu.

Poza tym przeczytaj regulamin w/w serwisu i posrednika platnosci bo widze, ze ich nie znasz a korzystasz z tych usług.

Powrót