Oszustwo Allegro Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Soule
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soule

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.
Mam pewnien problem i nie wiem jak go rozwiazać. Otóż kupilem na allegro konsole PS3 SLIM za 1000 zł. Koles napisał ze mam mu wysłać kase przez bank a jak otrzyma ja to wysle mi konsole. Jak juz otrzymał pieniadze kontakt z nim został urwany. Nie odbiera telefonów i nieodpisuje na emaile. I mam pytanie czy jest możliwość odzyskania tych straconych pieniędzy jeżeli zgłoszę to na policje lub gdzies indziej. Poświęciłem też trochę czasu i poszukałem w interneci i trafilem na jego GG, 2 numery telefonów, konto w banku bylo juz podane, konto na naszej klasie wraz ze zdjęciem, wiem gdzie mieszka w jakiej miejscowosci ale nie udało mi sie ustalic gdzie dokładnie. Mysle ze dla policji zajeło by to jakies 30 min uchwycenie przestępcy i odzyskanie pieniedzy choćby przez adres IP. Nie wiem co mam robic zostałem oszukany wraz z 4 innymi ludzmi. Prosze o podpowiedz. Zbierałem na to cały rok poniewaz mam dopiero 16 lat ...
Dziękuje i przepraszam za chaotyczny język.

Jasne, że jest, możesz dochodzić swoich praw, a nawet powinieneś.
Ja bym to zakwalifikował jako oszustwo, czyn z art. 286 §1 KK.
Zgłoś sprawę na policję.

Zgłaszaj sprawę z takimi oszustatmi nie ma co, :mad:

Proszę o pomoc.Wystawiłem na aukcji na allegro samochód.Zwycięzcza licytacji nie zglosił sie po odbiór samochodu,nie odpowiada na maile i telefony.Jaką mam szansę na odnalezienie tego człowieka i sfinalizowanie transakcji.Wysłałem zapytanie do allegro ale pozostało bez odpowiedzi.Może miał ktoś podobny przypadek?

Adres jest przesyłany e-mailem po wygraniu aukcji. Wysłać mu list z potwierdzeniem odbioru, a tam pismo żądające zapłaty za przedmiot oraz odbiór tego przedmiotu aukcji, pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową.

Nic nie wysyłaj pocztą tylko idź na policję i zgłoś oszustwo na aukcji internetowej. Zostaniesz przesłuchany, zajmie to jakieś 40-60 minut. Po miesiącu jeżeli nie otrzymasz zwrotu pieniędzy to dostaniesz pismo z prokuratury o wszczęciu śledztwa, wtedy skanujesz je i wysyłasz do allegro i maksymalnie do 7 dni allegro odda Ci pieniądze ponieważ aukcje są ubezpieczone,

@skulim przeczytaj jeszcze raz post #5. Wcześniejsze są z 10 miesięcy.

Sorry nie doczytałem bo niektórzy nie potrafią założyć nowego tematu -.-, tak wiec tak jak pisze kochany @Colder :D

Powrót