Oszustwo internetowe, 286art. kk - ważne

• Autor wątku Autor wątku Trubadur11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trubadur11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Odrazu na wstępie prosiłbym o niepisanie, że popełniłem błąd bo wiem. :-?

Witam, sprawa wygląda następująco.
Na serwisie Olx.pl znalazłem ogłoszenia od osoby, która tam sprzedaje różnorakie ubrania. Wszystko wydawało sie elegancko, dostałem zdjęcia ubrań, które chcę kupić itp. Paczka była za pobraniem, ale bez możliwości wglądu paczki, bo wysyłająca osoba nie wiedziąla o tym, że jest taka opcja(rzekomo).
Okej, zapłaciłem kwotę 400zł i w paczce były zupełnie inne ubrania niż te które zamówiłem, a ich wartość była napewno niższa.

Napisałem, okazalo się że podobno poczta pomyliła przesyłki a moja paczka była zagubiona. Po ok. tygodniu okazało się, że poczta znalazła paczkę ale wysłała ją jeszcze raz tak samo jak wczesniej, czyli za pobraniem i znowu musiałem zapłacić, lecz byłem zapewniany że teraz to już napewno ta paczka, a pieniądze zwróca mi przelewem za podwójną opłatę.

Druga packa przyszła, wyglądała tak jak powinna wyglądać bo tak mi ją opisywano w sklepie że tak wygląda konkertnie to przyjąłem, zapłacilem - ale w paczce zamiast tego co powinno być jakaś koszulka i gazety - wszystko wygląda na to, że zostałem oszukany no i tu pojawia się moje pytanie.

1. Co zrobić z tą sprawą? Wyznaczyć im termin zwrotu pieniędzy za te paczki, a ja odeślę im paczki gdy pieniądze do mnie wróca? ( Sadze, że ta opcja to raczej lipa bo wątpię żeby mi zwrócili pieniądze ).
2. Czy jest szansa, że jakbym zgłosił to na policję to jakoś ta sprawa byłaby rozwiązana? Mam nr konta na które wpływaly te pieniądze, gdyż to wszystko jest na paczkach na drukach pocztowych i dane. Ponadto mam rozmowy, które prowadziłem na olx i na gg, więc czy to wystarczające dowody?

Chodzi o to czy mam jakieś dowody na to co było w paczkach?
Jeśli tak, to niestety nie mam na to dowodów, chyba że rozmowa na gg to może być dowód, w którym potwierdzili, że niby "pomylili" zamówienia, a to co do mnie doszło to powinno iśc do kogo innego.
A te paczki dalej mam u siebie w stanie tkaim jak doszly.

Powrót