Oszustwo internetowe - wątpliwości w postępowaniu

• Autor wątku Autor wątku 734189
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

734189

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
W listopadzie 2008 zakupiłem telefon na allegro, kasa przepadła, zgłosiłem na policji w lutym i 28 maja otrzymałem 3 pisma z prokuratury:
Zawiadomienie o wszczęciu śledztwa

Sekretariat Prokuratury zawiadamia Pana, jako pokrzywdzonego, że postanowieniem Prokuratora [...] z dnia 25 maja 2009 r. wszczęte zostało śledztwo pod sygnaturą xxxxx w sprawie oszustwo dokonane w (mój adres) przez n/n osobę dot. zakupu telefonu komórkowego na drodze aukcji internetowej na szkodę xxxxx, tj. o czyn z art. 286 1 kk.
Zawiadomienie o przesłaniu aktu oskarżenia - wniosku

Sekretariat Prokuratury zawiadamia pana jako pokrzywdzonego, że w dniu dzisiejszym został przesłany do Sądu Rejonowy dla [...] - akt oskarżenia przeciwko podejrzany P*** D***, oskarżonemu o popełnienie przestępstwa z art. 286 1 kk.

Zawiadomienie o zamknięciu śledztwa

Sekretariat Prokuratury zawiadamia Pana, jako pokrzywdzonego, że postanowieniem Prokuratora [...] z dnia 26 maja 2009 r. zamknięte zostało śledztwo pod sygnaturą xxxxx w sprawie oszustwo dokonane w (mój adres) przez n/n osobę dot. zakupu telefonu komórkowego na drodze aukcji internetowej na szkodę xxxxx, tj. o czyn z art. 286 1 kk.

Ponieważ czasu już trochę mineło i nic, więc mam wątpliwości.

1. Czy to że w ostatnim piśmie użyli "n/n osobę" oznacza, że nie doszli do tego kto to? Czy samo to, że przesłali przeciwko niemu akt oskarżenia oznacza, że jest oskarżony, poczekać na wezwanie z sądu i sąd musi tylko wydać wyrok?

2. Czy mogę zajrzeć do akt? Gdzie (prokuratura, sąd) i jak to się odbywa?

3. Jak i gdzie złożyć wniosek o zadośćuczynienie i czy mogę ubiegać się o odsetki?

4. Czy sam muszę coś jeszcze robić, zgłaszać (poza wnioskiem o zwrot kasy), pisać?

5. Ile mogę jeszcze czekać:?:

Najlepiej spytać w sądzie co ze sprawą, która została przekazana wtedy i wtedy przez prokuraturę.

>1. Czy to że w ostatnim piśmie użyli "n/n osobę" oznacza, że nie doszli do tego kto to? Czy samo to, że przesłali przeciwko niemu akt oskarżenia oznacza, że jest oskarżony, poczekać na wezwanie z sądu i sąd musi tylko wydać wyrok?

No skoro kogoś oskarzyli, to chyba musieli tę osobę ustalic, nie sadzisz? Postepowanie początkowo toczyło się w sprawie oszustwa popełnionego przez n/n osobe, a później ja ustalono.

>2. Czy mogę zajrzeć do akt? Gdzie (prokuratura, sąd) i jak to się odbywa?

W sądzie. Idziesz i składasz wniosek o udostepnienie coi akt.
Art. 156. § 1. Stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom.

>3. Jak i gdzie złożyć wniosek o zadośćuczynienie i czy mogę ubiegać się o odsetki?

http://forumprawne.org/prawo-karne/147-pokrzywdzony-w-postepowaniu-karnym.html

>5. Ile mogę jeszcze czekać

Aż sąd podejmie decyzje.

Powrót