Oszustwo internetowe

• Autor wątku Autor wątku gamzol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gamzol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam taki problem:
Kupiłem od legalnie działającej firmy towar. Zapłaciłem przelewem internetowym lecz niestety towaru nie otrzymałem. Firma także nie odpowiada na moje maile i ma wyłączone telefony (na jednym jest informacja automatycznej sekretarki, iż skrzynka jest zapełniona więc pewnie nie tylko ja mam ten problem z nimi). Dosłownie jakby zapadła się pod ziemię. Dodam, że wcześniej robiłem już z nimi interesy i wszystko było ok. Lecz tym razem na towar czekam już ponad miesiąc i nic. Żadnej reakcji. Utopiona kwota to dokładnie 197zł. Może nie jest to nie wiadomo ile ale dla studenta to sporo.
Jak mogę odzyskać pieniądze? Udać się z tym na Policję? Czy jest szansa, że odzyskam kwotę? Mam maile które wysyłałem z tym kontrahentem i potwierdzenie dokonania przelewu z mojego konta. Ale czy to coś da? Osobiście nie uśmiecha mi się do nich wybierać bo dzieli nas ponad 500km a i tak pewnie bym pocałował klamkę.

Pozdrawiam.

Da się, da. Być może mają jakieś przejściowe problemy, skoro wcześniej było ok. Tylko, że powinni zawiadomić o tym kupujących. Można zgłosić sprawę na Policje, oni powinni to sprawdzić. Ew. wysłać też polecony z potw. odbioru z żadaniem wydania rzeczy w terminie 7 dni na wskazany adres.

Zwracam się z kolejną prośbą o pomoc a a w zasadzie o informację jak odzyskać pieniądze stracone w wyniku oszustwa przez kupującego z innego kraju Unii Europejskiej. Padłem ofiarą 3 oszustów, 1 Francuza i 2 Portugalczyków.
1 wyłudzenie na tzw nieotrzymany przedmiot, 2 na zmanipulowane potwierdzenie przelewu (kupujący błaga o szybkie wysłanie przedmiotu przedstawiając skan potwierdzenia przelewu z przestawionymi cyframi, zanim bank pośredniczący stwierdzi niepoprawność nru konta jest już po ptokach) i 3 na tzw nieautoryzowane użycie karty.
Sprawy są oczywiste i wygrane w sądzie, ma przesyłki były rejestrowane, w dwóch przypadkach na stronach poczty widnieje tracking
Jak powinien wyglądać pozew, gdzie zgłosić sprawę ?

Powrót