oszustwo internetowe

• Autor wątku Autor wątku przemo25osw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemo25osw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jakis czas temu wystawilem postac z gry internetowej na allegro. Pod koniec aukcji dostalem oferte sprzedazy postaci przez 'gg', zgodzilem sie na to. Kupujacy wyslal mi screena na, ktorym widac czarno na bialym, ze wyslal mi te pieniadze (500 zl). Po odczekaniu tygodnia pieniazkow nadal nie ma, a kupujacy mnie unika, nie odpisuje na moje wiadomosci. Dodam, ze korzystalismy jedynie z komunikatora, poniewaz osoba ta twierdzila, ze nie ma profilu na portalu allegro. Na screenie widac dokladny adres strony, jej szyfrowanie oraz moje dane itd. Na pierwszy rzut oka screen wydawal sie w pelni prawidzwy. Czy mozna wiec cos zrobic by odzyskac konto lub ukarac tego czlowieka? Bardzo prosze o pomoc.

Znając życie nie ma Pan jego danych, ani nic innego co mogłoby go w jakiś sposób identyfikować. Typowe.

Najpierw pieniądze powinny zostać zaksięgowane na koncie, dopiero potem przekazać przedmiot aukcji.

Jest dokladnie tak jak Pan mowi, ale bierze sie to z mojego nie doswiadczenia. Raczej kupuje na allegro niz sprzedaje i nie wyobrazalem sobie by ktos w ogole byl do tego zdolny. W kazdym razie oznacza to, ze nie moge nic zrobic? Prawo nie dziala na moja korzysc w jakis sposob? Dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
EDIT
Znajomy mowi, ze nic nie zrobia w tym kierunku, dlatego chcialem sie poradzic osobom z doswiadczeniem.

Ostatnia edycja:
Jedyne rozwiązanie jakie widzę to "wycieczka" na komendę policji z wydrukami historii gg oraz screenem przesłanymi przez nabywcę i zgłoszenie oszustwa/wyłudzenia na kwotę 500 zł.

Jeśli jest Pan osobą pełnoletnią stawiennictwo samodzielnie, jeśli poniżej 18 roku życia z rodzicem.

Powrót