Oszustwo kredyt

• Autor wątku Autor wątku BloodyEdith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BloodyEdith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Dnia 10 maja miało miejsce włamanie do mojej bankowości online. Rzecz działa się przez olx gdzie sprzedawalam rzecz a potem się do mnie nabywca (oszust). To nie pierwszy tego typu przypadek oszusci wykorzystuja wizerunek firmy inpost i wizerunek banku tworzac graficznie identyczne strony gdzie podaje się po kolei dane takie jak login i haslo do bankowości. Oszuści przejeli moje dane do konta zalogowali się w bankowości zaciągnęli kredyt w wysokości prawie 90 tysięcy złotych. W między czasie zaczęło do mnie powoli docierać że prawdopodobnie padłam ofiarą oszustwa - zorientowałam się że logując się do bankowości należy podalam całe hasło a nie jego fragmenty. Zalogowałam się do bankowości zobaczyłam nowe saldo większe o 90 tys i zadzwoniłam na infolinię banku gdzie zablokowałam bankowość. Przestępcom nie udało się wypłacić gotówki chociaz wiem ze korzystali z aplikacji mojeing gdzie byli już na etapie podwyższania limitów blika. Na infolinii zablokowano rowniez moja karte do bankomatu.
Nastepne kroki tego samego dnia to zgloszenie sprawy na policję i reklamacji w banku odnosnie kredytu.
Pobralam raport Bik, zastrzeglam pesel, mam alerty Bik, zastrzeglam dowod osobisty.
Jutro mija 14 dzień od wziecia kredytu to wazne bo yo ostatni dzien gdzie mozna wycofac sie z kredytu bez oplat. Niestety podpisanie umowy o odstapienie wiaze sie jak rozumiem z przyznaniem do wziecia kredytu przeze mnie? Nadal nie mam odpowiedzi reklamacji nikle szanse ze dostane ja jutro. Obawiam się że reklamacja zostanie odrzucona bo z perspektywy banku umowa o kredyt byla pewnie poprawna. Bank to nie prokuratura. Proszę o radę co zrobić aby nie ponosić kosztow kilku tysięcy zlotych za zwrot kredytu nie zaciągniętego przeze mnie. Cała sytuacja jest dla mnie przerażająca, dla mnie kilkaset złotych to dużo, nigdy nie byłoby mnie stać aby spłacić taki kredyt z odsetkami ubezpieczeniem itd. jestem 2 lata po studiach pracuję od ok. Roku. Pochodzę z biednej rodziny. Bardzo proszę o odpowiedź.

Powrót