oszustwo kredytowe

• Autor wątku Autor wątku boroczek3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boroczek3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Zawarłem umowę z bankiem w 2002 roku o korzystanie z karty kredytowej z limitem 5.000zł / tzw. odnawialnym/ oraz spłatą w ratach po 300zł miesięcznie. Obecnie z uwagi na trudną sytuację materialną zalegam w spłacie przez 2 miesiące tj. wraz z odsetkami karnymi za zwłokę na kwotę 630zł.
Otrzymałem z banku informację, że jeżeli nie wpłacę zaległej kwoty to skierują przeciwko mnie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 286 i 297 kk do Prokuratury.
Czy bank ma podstawy prawne do takiego zawiadomienia, jeżeli nie wywiązuję się z zawartej umowy?

Nie. Bank ma inne przewidziane prawem możliwości - skierowanie tytułu egzekucyjnego do komornika. I tak ma postąpić.

boroczek3 napisał:
Otrzymałem z banku informację, że jeżeli nie wpłacę zaległej kwoty to skierują przeciwko mnie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 286 i 297 kk do Prokuratury.
Tak się zastanawiam. :what:
Czy nie jest to czasem groźba bezprawna - o jakiej to mowa w treści art. 115 § 12 kk ?
Może ktoś ze znawców prawa karnego będzie wiedział ?

Dziękuję za informacje.
Co dotyczy art.115par.12 jest to intrygujące.

Art. 115 § 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

Powrót