Oszustwo na Allegro - obowiązek naprawienia szkody a powództwo cywilne

• Autor wątku Autor wątku Rafał84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafał84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Kilka miesięcy temu zostałem oszukany na Allegro. Wpłaciłem pieniądze, jednak nie otrzymałem towaru, ani też zwrotu wpłaconych pieniędzy. Po zgłoszeniu sprawy na Policji, sprawca został ustalony i otrzymałem zawiadomienie, iż pod koniec miesiąca odbędzie się posiedzenie w trybie art. 335 kpk. Sprawca za przestępstwo z art 278 § 1 zostanie skazany na pozbawienie wolności na okres 1,5 roku w zawieszeniu na 4 lata, grzywnę, jak również zostanie zasądzony obowiązek naprawy szkody w całości.
Pieniędzy z POK Allegro nie dostałem, gdyż podobno (tak twierdzi Allegro) sprawca przedstawił potwierdzenie wykonania zwrotu pieniędzy, jednak ja ich nigdy nie dostałem.
W związku z tym mam następujące pytania:
Jakie są szanse, iż po wydaniu tego wyroku w miarę szybko odzyskam swoje pieniądze ( w sprawie było poszkodowanych jeszcze kilka innych osób, łącznie na kilkanaście tyś. zł.)?
Czy jeżeli przed tym posiedzeniem sądu wystąpię z powództwem cywilnym w którym będę się domagał zwrotu pieniędzy to czy dzięki temu coś zyskam??? Odzyskam szybciej pieniądze?

Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc w tej kwestii???

Powrót