Oszustwo na allegro

• Autor wątku Autor wątku suruditu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suruditu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chcial bym sie dowiedziec kilku rzeczy.
Kupilem przedmiot na allegro (92 zł), wplacilem pieniadze, wszystko z mojej strony zostalo zrobione. Najpierw sprzedjaacy napisal, ze przdmiot wyslal, pozniej okazalo się, ze przez jego nie uwage tego przedmiotu nie wyslal, ale zaoferował zwrot kosztów, na co sie zgodzilem. Niestety pieniedzy dalej nie mam, we wtorek powiedzial ze przesle, a do dzis ich nie mam, mimo zapenwien ze wczoraj beda wyslane. Wczoraj minelo regulaminowe 2 tygodnie od momentu zakupu i wplaty pieniedzy. I teraz pytanie. Czy moge isc z tym na policje ? Mam wszystkie meile w ktorych pisze, ze nie wyslal przedmiotu i oferuje sie zwrocic pieniadze, oraz meil w ktorym wysylam mu numer konta bankowego. Czy moga mu coś zrobic czy to bedzie tylko jakies wykroczenie, za ktore zaczna postepowanie i na tym sie skonczy ? 92 zł dla niektorych to nic...ale to jest jednak dla mnie kwota nie mała.
Sprawe zglosilem do allegro, ale oni jedynie wysla meila do niego i mi poradzą zebym wystawil negatywa...
Dziękuję.

Wyślij mu listem poleconym wezwanie do zwrotu pieniędzy, wyznacz realistyczny termin. Po upłynięciu terminu i braku pieniędzy zbierz wszystkie dowody (wydruki korespondencji, przelewu bankowego, aukcji oraz ich elektroniczne kopie) i udaj się na policję.
Oszustwo lub wyłudzenie to przestępstwo.
Zapisz aukcję na dysku - bo po 2 miesiącach aukcje są usuwane przez Allegro

PO co wysylac listem poleconym, skoro w meilu pisal mi ze przesle pieniadze, od wtorku mi mowil ze mi je odda, do dziisaj ich nie ma, wczoraj minely 2 tygodnie, a wiem ze czytal moje meile, codziennie po okolo 2 mu wysylalem, logowal sie na allegro ot i logowal sie penwie na poczte. Wszstkie meile mam zapisane na poczcie wiec luz, tam sie przyznaje ze mi nie przeslal i kase odda.

By wiedział do kiedy ma je wysłać, by wiedział, że traktujesz sprawe poważnie a ty masz dowód, że wyczerpałeś wszystkie możliwości odzyskania pieniędzy.

on wiedzial do kiedy ma je wyslac, pisalem mu z ejak mina 2 tygodnie to zglaszam sprawe do allegro, a ponziej kieruje dalej ;] i wiedzial ze traktuje powazneie sprawe bo kilka razy dziennie mu pisalem o tym ze ma wyslac kase ;d

No to skoro wiesz co potrzebujesz i jak to zalatwić to już więcej nie pomogę.
powodzenia

nie o oto chodzi czy wiem, tylko takie sposoby sa imo nie potrzebne, po co mam wysylac komus list i wydawac pieniadze skoro taki sam efekt jest przez wyslanie meila, a skoro to nie pmaga to wyslanie poleconego tez nie
btw, chcialem sie w ogóle dowiedziec, czy policja cos z tym zrobi, czy tylko przyjma zgloszenie i tyle.

Witaj,

Od razu z takimi rzeczami do Allegro i na policje.

Pierwsze co robisz to zakładasz spór na Allegro i wystawiasz negatywny komentarz, żeby ktoś przypadkiem następny się nie dobrał. Po tym wszystkim udaj się na policje. Policja zrobi konfrontację z Allegro i jak masz wszystkie dane tego człowieka to skierują do prokuratury. Człowiek dostanie wezwanie do sądu i Ty też jako świadek. Otrzymasz od sądu zwrot kosztów za dojazd. Mimo czy go drugi koniec Polski czy też nie. Jeżeli się do sądu nie wybierzesz to po prostu sąd nie będzie podważał Twoich zeznań bo nie ma jak gdy Cie nie ma, tylko weźmie jako zgodne z prawdą zeznania na policji, które złożysz w tej sprawie. Program Ochrony Kupujących z Allegro zwróci Ci pieniądze za podany przedmiot, musisz tylko to zgłosić. Osobiście mógłbyś się do tego człowieka odwoływać o pieniądze po sprawie z tym, że to już musisz mu wytoczyć sprawę z powództwa cywilnego. W pierwszej sprawie sąd tylko zarządzi kare dla oszusta, a o Twoich środkach nic tam nie będzie. Kwota tutaj nie na znaczenia. Oszustwo czy wyłudzenie to tak czy siak przestępstwo. To nie jest kradzież, że się liczy czyn, że do 250 zł to wykroczenie, a powyżej 250 zł to przestępstwo. Tutaj tak nie ma i lepiej.

Czy w przypadku gdy przedmiot jest niezgodny z opisem też mogę tak zrobić?
Kupiłem telefon ale jest niezgodny z tym co mówiła aukcja:
-telefon jest zniszczony
-bateria trzyma bardzo krótko

Powrót