Oszustwo na Facebooku, Kupno konta do gry za 200zł PSC

• Autor wątku Autor wątku buciks1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buciks1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Podczas kupowania konta z gry League of Legends na facebooku zostałem oszukany. Opiszę sytuację. Pewien fanpage na facebooku ogłosił że sprzedaję konto. Napisałem do nich, ustaliliśmy cenę ( kod paysafecard o wartości 200zł ). Jako pierwszy podałem im kod, a oni zablokowali mnie na facebooku. Dopiero teraz gdy czytam regulamin tej gry widzę coś takiego ale nie wiem czy to istotne że w regulaminie tej gry jest napisane że kupno/sprzedaż/przekazywanie kont jest zabronione. Czy mogę udać się z tym na policję? Co mam im powiedzieć? Proszę o szybką pomoc.

idź na policję i mów prawdę, ale szczerze to nie licz na odzyskanie kasy.

Co policja z tym zrobi ? I czemu mam nie liczyć na odzyskanie kasy? Czy czekają oszusta jakieś konsekwencję ?

Jak go znajda, to czekaja, ale nie liczylbym na to ze uda sie znalezc

Przecież FanPage jes przypisany do czyjegoś konta na facebooku. Nie mogą sie skontakotować z facebookiem? A co do samego oszustwa? Jeśli w regulaminie gry jest napisane że nie można handlować kontami a ja mimo to próbowałem kupić to jest to fakt że zostałem okradziony jest traktowany jako oszustwo ?

Już kij z tymi pieniędzmi ale czy sprawcę czekają jakieś konsekwencję ze strony policji ?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A sadzisz, ze facebook jako amerykanska firma bedzie chciala wyjawic jakiekolwiek dane polskiej policji? Jaka pewnosc, ze dane ktore ktos podal przy rejestracji sa prawdziwe, zwlaszcza ze konto posluzylo do oszustwa. Tak, jest to oszustwo. Nie wazne ze nie mozna tym handlowac zgodnie z regulaminem.

mypetro Ty masz jakieś doświadczenie w branż prawnej czy jesteś typowym forumowiczem ? "A sadzisz, ze facebook jako amerykanska firma bedzie chciala wyjawic jakiekolwiek dane polskiej policji?" Po tej wypowiedzi mózg mi wybuchł.. nie sądzisz że facebook ma siedzibę każdym kraju i jeśli policja zażąda to muszą udostępnić wszystkie rozmowy etc które moga pomóc w sprawie.

Temat ujawniania a raczej nieujawniania danych przez facebooka polskiej policji byl wiele razy poruszany. Posiadanie siedziby w polsce nie powoduje, ze firma zaczyna podlegac polskiemu prawu

W ramach międzynarodowej pomocy prawnej można uzyskać dane od FB.

I tyle.

Czy da się jakoś sprawdzić z jakiego miasta był użyty ten kod psc?

Może. W praktyce niekoniecznie, w zależności od użytkownika. Wystarczy że zużył kod w kafejce internetowej, lub skorzystał z kilku sieci prywatnych. Poza tym nie wiadomo, czy ten kto kod zużył, jednocześnie otrzymał go od ciebie - może został potem przekazany dalej przez szereg osób.

ja bym raczej celował w pytanie. Czy policji będzie chciało się zająć tą sprawą? Raz tak, a często po prostu olewają takie sprawy, bo wystarczy, że złapią sobie kogoś z piwkiem pod chmurką czy gramem trawki w kieszeni i statystyki też się nabiją. Więc idź, zgłoś sprawę i napisz jak się zakończyła.

Powrót