Oszustwo na olx

• Autor wątku Autor wątku lukill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Jestem studentem i mieszkam w akademiku i akurat się przytrafiło się, że w pokoju od niedawna mam kolegę obcokrajowca, który kupił telefon z aukcji ***mod***
Odebrał go osobiście i był tam z jakimś swoim znajomym który rozmawia po polsku i sprzedawca dodatkowo upierał się, że telefon jest w pełni oryginalny. Jak się okazało później po zainstalowaniu aplikacji pokazującej rzeczywiste parametry telefonu jest to jedynie mierna chińska podórbka z logo samsunga i podobnym interfejsem (z opisu wynika również, że jest to oryginał). Kontaktował się ze sprzedawcą prosząc o zwrot i otrzymał od niego sms, że spotka się z nim w tym celu. Jednak po jakimś czasie oszust (bo można tak go nazwać) napisał sms, że jednak nie, że może sobie ten telefon sprzedać komuś drożej, bo jest tyle warty i że on wyjeżdża do Niemiec, oraz, żeby nie przychodził do jego domu, bo żona zadzwoni na policję.

Proszę o pomoc, bo jest mi go szkoda, a jest w Polsce od niedawna i jednak 1000zł to nie jest mała kwota. Dodatkowo napisałem wiadomość do administracji olx ze zgłoszeniem naruszenia zasad. Z tego co zrozumiałem również był na policji gdzie został odesłany do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jednak chciałbym wiedzieć czy jest możliwe, aby zrobić coś więcej w wyniku zaistniałej sytuacji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Następnym razem dopilnujcie, aby na policji nie zastosowano spychologii, bo równie dobrze można się tu zastanowić nad przestępstwem popełnionym przez sprzedającego.

Macie jego dane? Jeśli tak, to jakie?

Na pewno jest jego adres, który jest raczej stały, bo jak wspominałem groził, że jeśli kolega do niego przyjdzie to jego żona zadzwoni po policję. Więcej to najwyżej imię, które jest podane na olx i jego numer telefonu.

Powrót