Oszustwo na OLX.

• Autor wątku Autor wątku chebooker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chebooker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Tak wiem tematów na forum były setki ale w żadnym nie było finału sprawy.

Witam,
Padłem ofiarą oszustwa na OLXie. Sprawa została zgłoszona na policję lecz jeden z Panów policjantów powiedział, że istnieje duże prawdopodobieństwo odzyskania pieniędzy, natomiast drugi że istnieje szansa lecz niewielka. Kwota była dosyć spora i zależy mi na jej odzyskaniu.
Kontakt ze Sprzedającym urwał się 31/10/16. Zapewnił mnie On, że wyśle paczkę następnego dnia roboczego tj. 2/11/16. 4/11/16 ogłoszenie pojawiło się ponownie z tymi samymi zdjęciami oraz tym samym opisem lecz zostały zamieszczone z innego konta oraz innej lokalizacji.
Po zgłoszeniu sprawy, na komisariacie powiedziano mi, że obywatel nie mieszka w danym miejscu. Zapewnili mnie, iż wystąpią do banku o udostępnienie danych, na które zostało stworzone konto.
Na policji została podana historia korespondencji z OLXa oraz mailowa, IP komputera, z którego zostały wysyłane wiadomości, nr oraz adres konta, numery. ogłoszenia Czy policjanci mogą coś zrobić z nr ip (o ile nie został zmieniony) oraz czy istnieje szansa na odzyskanie pieniędzy?
Liczę na Wasze odpowiedzi :)
PS. utrzymuję ciągłą korespondencję z pomocą techniczną strony. Policja nie kazała nic robić z ogłoszeniem i że Oni dalej zajmą się tą sprawą.

Miałem podobną sytuacje pod koniec września, lecz nie zgłosiłem tego na policję do tej pory i nic się w tej sprawie nie dzieje, a może to być ten sam oszust.

Wpisz numer konta jego na stronie jakitobank.pl i sprawdź czy ma tam na tej stronce jakieś komentarze.

poczytajcie forum, setki tematów. Zgłaszajcie sprawę na policję! Na OLX połowa ofert to oszuści wyłudzający przelewy. Raczej namierzyć ich się nie da. Szanse na odzyskanie kasy też raczej ZEROWE. Trzeba liczyć na szczęście i na to, że oszust w końcu przy następnym przekręcie gdzieś się "wyłoży".

Mógłbyś powiedzieć co kupowałeś? Bo chyba oszukano mnie w ten sam sposób.

Kto robi przelewy na olx? trzeba mieć kapustę zamiast mózgu chyba..

Prorok 121 napisał:
Mógłbyś powiedzieć co kupowałeś? Bo chyba oszukano mnie w ten sam sposób.
iPhone 6s 64 w złotym kolorze.

Pytajnik.. napisał:
Kto robi przelewy na olx? trzeba mieć kapustę zamiast mózgu chyba..
Każdy uczy się na błędach a zbędne uwagi zachowaj dla siebie :smile:

No to się ucz. Zgłoś sprawę na policję i czekaj na umorzenie. Zapomnij o kasie. Uprzedzaj wszystkich żeby uważali i nie dawali zarabiać oszustom.

chebooker napisał:
Każdy uczy się na błędach a zbędne uwagi zachowaj dla siebie :smile:

Niby stara prawda, ale czasem trzeba warto się zastanowić przed wykonaniem przelewu.

Powiem tak; jeżeli oszust zorganizował to w sposób dość konkretny, czyli konta na słupa, tor itd, to szanse są raczej małe. Jeżeli jednak to jakiś amator, to policja powinna dojść do niego po numerze konta, czy chociażby ip.

Zapamiętaj sobie, że na OLX i typu tego portalach nie płaci się przelewem i nie odbiera paczki przed sprawdzeniem co w niej jest... To są tylko portale ogłoszeniowe. W twoim wypadku na allegro dostałbyś zwrotkę z programu ochrony kupujących.

Powrót