oszustwo na olx

• Autor wątku Autor wątku fajnyktos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajnyktos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam taki problem. Poszukiwałem na olx telefonu w przystępnej cenie. Znalazłem wymarzony dn. 1.11 - sony xperia x za 600 zł. Od razu skontaktowałem się ze sprzedającym i uzgodniliśmy cenę 550 zł. Zapytał się czy odbiór osobisty, zapytałem o możliwą wysyłkę, zgodził się - "zaraz po przelewie, może być". Wahałem się, ale w końcu się zgodziłem. Drugiego dnia rano wysłałem pieniądze, a po południu miał być kurier. I tyle. Kontakt się urwał, we wtorek minie drugi tydzień po przelewie. Sprawę zgłosiłem w środę na policję, ale podobno nie ma szans na odzyskanie pieniędzy. Może mi ktoś doradzić, czy jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie. Nie daje mi spokoju to "odbiór osobisty?". Byłem zapewniany, że paczka wysłana, żeby się nie niepokoić i tyle. W tym kraju już jak widać nie ma uczciwych ludzi tylko pazerne, bezczelne cebule żerujące jak muchy na... Mam ID ogłoszenia nr. konta i numer tel. (którymi mogę się podetrzeć co najwyżej)... Z góry dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam tych uczciwych ludzi, których już na tym świecie ze świecą szukać.

fajnyktos napisał:
Sprawę zgłosiłem w środę na policję, ale podobno nie ma szans na odzyskanie pieniędzy.
Kto ci to powiedział i na jakiej podstawie ? Bo jeśli zaraz po złożeniu zawiadomienia to nie myśl o tym na razie, martwić się będziesz jak przyjdzie postanowienie o umorzeniu dochodzenia.

Miałem takie coś kiedyś i niestety tak jak kolega UP umorzyli to mało kiedy daje rade się to udowodnić

Oszustwa internetowe to teraz plaga. Codziennie oszukiwane są setki osób, a oszuści są bezkarni. Tzn nie ma jeszcze technologii która potrafi ich zlokalizować. Dane które masz nr konta czy telefonu są prawdę mówiąc nic nie warte. A jeśli chodzi o odbiór osobisty to oszuści mydlą nim oczy, by zgubić czujność przyszłej ofiary. Pamiętajcie na przyszłość żeby nie robić przelewu obcym ludziom z internetu. Jeśli kupiłbyś przez allegro to działałby program ochrony kupujących, a tak to niestety, ale raczej możesz pożegnać się z kasą. Rozmawiałem ostatnio z pracownikiem allegro i to u nich plaga. Dziennie usuwane są TYSIĄCE aukcji wystawianych przez oszustów, ale i tak kilkaset zawsze przejdzie. Zatrudniają dodatkowo pełno ludzi którzy trudnią się tylko wyszukiwaniem takich aukcji. Oszustów nikt nie potrafi namierzyć, bo są dobrze obeznani w ukryciu swoich tożsamości, ale pracownicy dobrze za nimi nadążają i przynajmniej usuwają większość aukcji, bo allegro by zbankrutowało z płacenia ludziom z programu z ochrony kupujących:D a teraz pomyślcie co się dzieje na innych serwisach ogłoszeniowych (nie będę podawał nazwy) gdzie nikt nie dba o to jakie ogłoszenia są wystawiane. W dziale elektronika np POŁOWA ogłoszeń to oszustwa. heh

Powrót