Oszustwo na serwisie aukcyjnym

• Autor wątku Autor wątku Barteks95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barteks95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Kupiłem za kwotę ok. 1.5 tyś złotych silnik do samochodu na allegro. W opisie aukcji informacje iż wszystko jest 100% sprawne oraz sprzedawca udziela 3 miesięcznej gwarancji. Motor jaki otrzymałem przyszedł bardzo podobny lecz inny niż w opisie aukcji. Mechanik po oględzinach stwierdził, że zakupiony towar nadaje się jedynie na szrot. Nieuczciwy sprzedawca oczywiście nie odbiera telefonu, wszelkie próby kontaktu są bezcelowe. Czy mogę coś zrobić w tej sprawie aby odzyskać swoje pieniądze albo przynajmniej ukarać oszusta ?
Pozdrawiam

Póki co oszustwa tu nie widzę. Możesz zwrócić towar z tytułu rękojmii. Bo domyślam się, że to osoba prywatna.

Tak to osoba prywatna. Przy telefonicznej próbie kontaktu sprzedawca nie odbiera telefonu, nie odpisuje na wiadomości SMS. Przy kontakcie z innego numeru telefonu sprzedawca po kilku słowach się rozłącza nie chcąc podjąć rozmowy. Taka sytuacja trwa od ponad tygodnia.

Barteks95 napisał:
....Mechanik po oględzinach stwierdził, że zakupiony towar nadaje się jedynie na szrot.....

Ma rentgena w oczach, czy może czyta w myślach, a może w szklanej kuli wypatrzył że na szrot się nadaje. Zamontował go, odpalił ? Skoro masz dane sprzedającego i 3 miesięczną gwarancję (oczywiście na piśmie) to chociaż sprawdź ten silnik, jak się należy.

A jak nie jest jak w umowie, to po prostu wezwij do usunięcia wad z tytułu rękojmii i tyle.

Właśnie o to chodzi, że z sprzedawca nie ma żadnego kontaktu więc rękojmi czy jakiekolwiek polubowne dogadanie się nie wchodzi w grę. Użytkowniku maniek-02 niepotrzebna ironia z Twojej strony, silnik ewidentnie ma rozsypany rozrząd gdzie każdy użytkownik samochodu wie co to oznacza dla silnika. Czy w tej sytuacji jest sens składać zawiadomienie na policje ?

Właśnie o to chodzi, że z sprzedawca nie ma żadnego kontaktu więc rękojmi czy jakiekolwiek polubowne dogadanie się nie wchodzi w grę
Listów poleconych ZPO nie odbiera? Jego problem. Najwyżej nieświadomie uzna rękojmię i będzie musiał zwrócić pieniądze.

Czy w tej sytuacji jest sens składać zawiadomienie na policje ?
Ja bym na miejscu policjantów nie przyjął. Nie widzę tu żadnego przestępstwa. Może oni przyjmą, ale i tak umorzą. Brak znamion.

Barteks95 napisał:
.....Użytkowniku maniek-02 niepotrzebna ironia z Twojej strony, silnik ewidentnie ma rozsypany rozrząd.....

Opisałeś to jak by mechanik spojrzał i wiedział co mu jest. "Rozsypany rozrząd"? Co to znaczy ? Kupiłeś po "strzale" paska ? Zrób jak wyżej napisał @Syphar złóż pisemną reklamację i wyślij na adres sprzedawcy za potwierdzeniem odbioru...i czekaj na odpowiedź....sprzedający ma na to 14 dni od odebrania reklamacji jeżeli ten termin przekroczy to z "automatu" reklamację uznaje.

maniek-02 napisał:
i wyślij na adres sprzedawcy za potwierdzeniem odbioru...i czekaj na odpowiedź

Może najpierw sie spytaj czy autor tematu ma w ogóle adres sprzedawcy/nadawcy.

Sprzedawca może być inny od nadawcy.

Dziękuje Wam za udzielone rady. Maniek-02 dokładnie tak silnik jest po "strzale" paska chociaż miał być sprawny w 100%. Posiadam adres sprzedawcy na który wyśle taki list z reklamacją tylko czy mam tego dołączać zakupiony od niego towar ?

Powrót