Oszustwo OLX

• Autor wątku Autor wątku MrEcuador
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrEcuador

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry

Proszę o poradę bo nie wiem co dalej robić

Krótko opiszę cała sytuację:

Znalazłem interesujące mnie ogłoszenie (Konsola Nintendo Wii 150 zł) niespełna 2 tygodnie temu

Wysłałem sms z zapytaniem czy oferta jest aktualna

Sprzedający odpisał że tak więc odrazu zadzwoniłem i ustaliliśmy że wyśle mi konsolę paczkomatem w cenie 14 zł

Zrobiłem przelew na drugi dzien i wysłałem print screen z aplikacji (potwierdzenie przelewu dostaję z jednodniowym opóźnieniem)

Wszystko super. Nic nie wskazywało żeby osoba była jakimś oszustem.

Niestety kontakt sie urwał

Tzn. 2 x udało mi się dodzwonić: raz z mojego numeru - tlumaczyl sie ze byl w szpitalu w co nie uwierzylem (ale ok zaczekam)

Nie wyslal paczki

Potem znów nie odbierał wiec zadzwoniłem z numeru mojej mamy
Powiedział ze tym razem miał włamanie w domu i wybita szybe ;)

Powiedziałem mu ze nie wierze w to i nic mnie juz nie obchodzi i ma zwrocic natychmiast pieniądze
Pytał czy może wysłac konsole odpowiedziałem ze nie chce z nim robic żadnych interesów i chce zwrot 150 zł + 14 zł za przesyłke a jesli nie odda do poniedzialku (zeszlego) to ide z tym na policje.. rozłaczył się

Kasy ani sprzętu jak nie było tak nie ma

Byłem w zeszły poniedziałek na komisariacie i opisałem cala sytuacje

Wpierw sugerowali żebym złożył zawiadomienie przez email
Powiedziałem ze nie chce być zbywany i prosze mnie poważnie potraktować bo nie dość że mam problemy zdrowotne i jestem bezrobotny ti jeszcze mnie oszukany.. poczekałem 1,5h w poczekalni i w koncu mnie przyjeli

Zostawiłem policji dowod przelewu z banku, wydrukowane rozmowy z olx i sms

I dostałem jakieś papiery
Nie pamiętam teraz jaki paragraf wpisali ale chyba coś z oszustwem

Mam czekać na wiadomość i tyle

Co mam dalej robić ? Dzwonić do tego gościa i powiedzieć ze sprawa jest na policji żeby szybciej oddał kasę czy co ?

Dla mnie 160 zł to nie jest mało tym bardziej że szukam pracy

Bardzo proszę o poradę :)

Skoro złożyłeś zawiadomienie na Policję, to pozostaje czekać na to, co z tym zrobią. Jest duża szansa, że po kontakcie z dzielnicowym, sprzedający zwróci pieniądze.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Dziękuje za odpowiedź

Pomyślałem o ponownym kontakcie dlatego że gdzieś w sieci znalazłem podobną sytuację i facet odzyskał pieniądze właśnie po tym jak powiedział osobie sprzedającej że sprawa jest na policji

Zależy mi na tym żeby odzyskać te pieniądze bo jak napisałem wyżej nie mam aktualnie pracy i boje się że policja może to "olać"

P.S. Mają wszystkie dane tej osoby i numer konta oraz nr telefonu

Może zbytnio się nakręcam ;)

Takie coś dostałem:

POUCZENIE O UPRAWNIENIACH I OBOWIĄZKACH POKRZYWDZONEGO W POSTĘPOWANIU KARNYM

Pokrzywdzony jest stroną w postępowaniu przygotowawczym poprzedzającym wniesienie sprawy do sądu (art. 299 $ 1)

I dalej na 2 strony jeszcze (nie wiem jak wkleić zdjęcie)

To znaczy że sprawa jest kierowana od razu do sądu ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie - to znaczy, że policja bada sprawę. Nic jeszcze nigdzie nie wnoszą. Dalsze pisma dostaniesz pewnie pocztą.

Rozumiem
W takim razie trzeba uzbroić się w cierpliwość i zaczekać :)

mnie na forsie raz oszukala jedna osoba, stracilem tylko 120 zl. Postraszyłem ją ale odpuściłem, bo szkoda zachodu o takie pieniądze. Kiedyś tam odzyskasz pieniądze ale taka prawda jest, że będzie cie to kosztowało czasu i nerwów. Ja wolałem odpuścić. Być oszustem za 120 zł bardzo śmieszne

Jak tak chetbie rozdajesz pieniądze, to ja tez poprosze

Powrót