Oszustwo Poczty

• Autor wątku Autor wątku Dawid1964
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid1964

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam, dzisiaj doznałem takiej sytuacji:

Zamawiałem poprzez OLX iPhone 6, przelałem kwotę 1100złotych przelewem do nadawcy. Po czym on wysłał przesyłkę, dzisiaj sprawdzam numer przesyłki a tam doręczono. Więc dzwonie do poczty, podali mi nr na sortownie, na sortowni podali mi nr do kuriera a kurier odparł "Zostawiłem przesyłkę pod drzwiami bo stał tam samochód". Więc dzwonię do centrali Poczty i tam wytlumaczyli mi że muszę złożyć reklamację, więc okej. Lecz z tego co czytałem oni zwracają 5 krotność wartości przesyłki (15zlx5 zamiast 1100). Dodam że przesyłka była ubezpieczona bez zadeklarowanej wartości, mam zdjęcia aukcji OLX, nadawca powiedział że on mi pieniędzy nie zwróci bo on nie ma tego telefonu i ma to gdzieś. A do ubezpieczenia może zgłosić się tylko nadawca, czy może on napisać jakieś pismo abym to ja mógł zgłosić się do ubezpieczenia?

Jak odzyskać te pieniądze? Dodam że wszystkie rozmowy nagrałem, nie wiem czy mam do tego prawo?

Patrząc na tą sprawę kurier nie ma prawa zostawiać przesyłki pod drzwiami, gdyż jest to przesyłka materialna, rzeczowa. Moim zdaniem powinieneś wystąpić o popełnienie czynu:
"Zgodnie z treścią art. 57 ust. 2 Operator publiczny odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie powszechnej usługi pocztowej, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie nastąpiło wskutek siły wyższej" z tego co widać to firma kurierska odpowiada za tego typu czyny, więc polecam zgłosić to najpierw do nich, jak się odwołają to zgłosić to do sądu. Innych pomysłów na tą chwile nie mam.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, teraz czekam 30 dni na odpowiedź od poczty polskiej

Powrót