Oszustwo przy kupnie telefonu

• Autor wątku Autor wątku Wiaderkoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiaderkoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jakiś miesiąc temu zakupiłem telefon znaleziony na olx. Po oględzinach i zapewnieniach sprzedającego, że telefon jest w 100% sprawny dokonałem zakupu, nie spisaliśmy żadnej umowy. Po czasie zauważyłem, że jest problem z zasięgiem, więc udałem się do serwisu gsm, aby zdiagnozowali problem. Oddzwonili z wieściami, że telefon w środku to totalna ruina, wszystko zrobione "na sztukę". Powiedzieli, że wypiszą ekspertyzę w jakim telefon jest stanie i doradzili mi żebym go oddał, a jeśli sprzedawca się nie zgodzi to mam iść na policję. Moje pytanie jest takie, czy jeśli zawarliśmy jedynie umowę słowną to mam jakieś szansę na odzyskanie pieniędzy?

Masz, bo umowa ustna jest tak samo ważna jak umowa pisemna. Tyle tylko, że Policja nic z tym nie zrobi bo nie padłeś ofiarą czynu zabronionego. Należałoby poinformować pisemnie sprzedającego o wadach i wezwać do zwrotu pieniędzy. Jeśli to oleje to założyć mu sprawę w sądzie cywilnym. Generalnie nie wiem czy gra jest warta świeczki, jest to telefon z wyższej półki za kilka tysięcy to walcz. Jeśli dałeś za niego dwie czy trzy stówy to olej temat.

Powrót