Oszustwo szkoły językowej !?

• Autor wątku Autor wątku catherine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catherine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,

mam problem ze szkołą językową z województwa pomorskiego.
Fakty:
Zarezerwowałam miejsce na kursie języka obcego, zapłaciłam 1900 zł.. w celu tejże rezerwacji, a ostatecznie nie podpisałam żadnej umowy. W między czasie szkoła przeniosła zajęcia na termin, który zupełnie mi nie odpowiadał i nie mogłam się dopasować.
Poprosiłam o zwrot pieniędzy, a szkoła wymaga ode mnie podpisania umowy i rezygnacji z tejże umowy i wysłanie jej pocztą.
W ostatnim mailu poprosiłam po raz kolejny o zwrot pieniędzy, jako, że żadna umowa nie została podpisana, i nie dostałam umowy papierowej, a zajęcia zostały odwołane przed jakimkolwiek podpisaniem czegokolwiek. (Mieszkam na drugim końcu Polski - wszystko było umawiane przez tel i mail).
Na ten moment nie ma odpowiedzi od szkoły a w opiniach czytam, że ktoś miał podobną sytuację - przekładania terminu, zajęcia się nie odbyły a szkoła nie oddała pieniędzy. Mam podejrzenia, że nie jest to uczciwa szkoła.

Pytania:
1. Co zrobić w tej sytuacji, by odzyskać wszystkie pieniądze? Oczywiście umowa jest bardzo niekorzystna dla kursanta, mówi o zaliczkach, które są bezzwrotne jak i zgodzie na przeniesienie terminu zajęć itp. itd...
2. Czy mogę szkołę czymś postraszyć? Jakimś artykułem o przetrzymywaniu lub kradzieży pieniędzy? (Szkoła miała w między czasie 2 tygodnie urlopu o czym nie raczyła mnie poinformować, aż strach co się dzieje z moja kasą)
3. Warto angażować policję, ostatecznie sąd? Czy koszty nie przewyższą 1900 zł? Wszystko pewnie musiałoby się odbywać w Pomorskiem a dla mnie to bardzo daleko.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Jutro chcę tam zadzwonić z konkretną wiedzą...

Pozdrawiam

Catherine

1. Nie podpisywać żadnej umowy. Wysłać wezwanie do zwrotu pieniędzy listem poleconym ze ZPO.
2. To jest forum prawne.
3. Policji nic do tego. To jest sprawa cywilna. Po wysłaniu wezwania, czekasz jakiś czas (wskazany w owym wezwaniu) i w razie braku reakcji kierujesz sprawę do sądu (na początek e-sądu w Lublinie).

Powrót