Z
zombek23
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam. Zostałem ofiarą oszustwa ok pól roku temu. Wystawiając telefon na aukcję na sprzedaż, zaczęła korespondować ze mną osoba z zagranicy, podająca się za kobietę, ktora była zainteresoawna kupnem telefonu i wysłaniem jej do okreslonego kraju. Dalsza korespondencja toczyła się przez mail. Wszystko skończyło się na tym (jeśli ktoś byłby zainteresowany konkretami, mogę opisać), że wysłałem telefon a pieniędzy nie dostałem (czekały ponoć w banku, i gdy tylko wyślę paczkę i wyślę skan dokumentu potwierdzającego nadanie paczki, bank przelewa pieniądze na konto), ponieważpodobno telefon nosił ślady użytkowania a miał być nowy (telefon wysłałem w stanie IDEALNYM, dopiero co został odebrany w salonie, nikt go nie używał). Osoba po tym czasie odezwala sie do mnie znowu, pisząc, że chce oddać pieniądze za telefon i dać pieniądze na inny tel. który miałbym jej wysłać. Tym razem oszustwo miało polegać na wysłanie pieniędzy przez western union. Osoba oszukująca jest z afryki (taki adres podaje do wysłania telefonu). Moje pytanie brzmi, czy mogę gdziekolwiek iść i sprubować coś z tym zrobić, skoro osoba ta nie jest nawet z kraju europejskiego ?