Oszustwo typu SCAM lub coś podobnego

• Autor wątku Autor wątku zombek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zombek23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Zostałem ofiarą oszustwa ok pól roku temu. Wystawiając telefon na aukcję na sprzedaż, zaczęła korespondować ze mną osoba z zagranicy, podająca się za kobietę, ktora była zainteresoawna kupnem telefonu i wysłaniem jej do okreslonego kraju. Dalsza korespondencja toczyła się przez mail. Wszystko skończyło się na tym (jeśli ktoś byłby zainteresowany konkretami, mogę opisać), że wysłałem telefon a pieniędzy nie dostałem (czekały ponoć w banku, i gdy tylko wyślę paczkę i wyślę skan dokumentu potwierdzającego nadanie paczki, bank przelewa pieniądze na konto), ponieważpodobno telefon nosił ślady użytkowania a miał być nowy (telefon wysłałem w stanie IDEALNYM, dopiero co został odebrany w salonie, nikt go nie używał). Osoba po tym czasie odezwala sie do mnie znowu, pisząc, że chce oddać pieniądze za telefon i dać pieniądze na inny tel. który miałbym jej wysłać. Tym razem oszustwo miało polegać na wysłanie pieniędzy przez western union. Osoba oszukująca jest z afryki (taki adres podaje do wysłania telefonu). Moje pytanie brzmi, czy mogę gdziekolwiek iść i sprubować coś z tym zrobić, skoro osoba ta nie jest nawet z kraju europejskiego ?

DOkładnie ! Wiesz cośo tym, lub jesteśw temacie?

Wystarczająco, żeby wiedzieć, że pieniądze są nie do odzyskania.
Powód jest prosty - to państwo odmawia współpracy przy ściganiu tego rodzaju przestępstw.

Ale rozumiem, że nie jestem jedyną ofiarą takich oszustw?

Jeżeli Ci to poprawi nastrój, to wiedz, że nie.

Ale ja się do grona tych wybrańców losu nie zaliczam. :)

Rozumiem :) No cóż, człowiek się uczy na błędach, szkoda, że akurat na tak kosztownym. Wiem tylko, że zły na siebie nie jestem, bo naprawdę skrupulatnie analizowałem wtedy rozmowy, sprawdzałem istnienie banku itp. No, może gdybym chcial wtedy oszukać i sprubować podrobić dokument wysłania zamiast wysłać telefon to też bym się dowiedział, że to oszuści, ale niestety, kiedy chce się uczciwości od kogoś, napewno się jej nie doczeka prubójąc samemu oszukiwać. No to dziękuje za informacje, już będę wiedział, żeby sobie nie zarzątać tym głowy.

Powrót