Oszustwo w grze komputerowej na "skórki"

• Autor wątku Autor wątku Freeq3351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

Freeq3351

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam serdecznie chciałbym zasięgnąć porady, wczoraj zostałem oszukany na przedmioty w grze CS:GO (wartość w grze 1200euro) zakupiłem je poprzez przelew do sprzedawcy na FB podał mi numer dogadaliśmy się na komunikatorze, przelałem pieniądze i to byłoby na tyle, osoba nie odbiera moich wiadomości, moge coś wgl w tym kierunku zrobić ? Bo w gruncie rzeczy sa to wirtualne przedmioty a prawo platformy STEAM nie jest odpowiedzialne za transakcje poza, można nawet powiedzieć że jest to nie dozwolone, da się coś w tej sprawie zrobić ?

Po pierwsze Pana niedoszłej transakcji nie chroni żaden regulamin steam ani CS-GO ponieważ nie przeprowadzał Pan jej przez ich system a jedynie umówił się Pan prywatnie "na słowo" przez facebook'a. W związku z tym tą drogą nic nie wywalczy Pan, ale jeśli założymy, że dane tej osoby na fb są prawdziwe to po pierwsze można to zgłosić na policję z powodu wyłudzenia lub oszustwa (tj. art. 286 kk) a po drugie może się Pan udać do banku sprzedającego i złożyć wezwanie do zapłaty wykorzystując przepisy kodeksu cywilnego o bezpodstawnym wzbogaceniu się.

czyli pewnie i tak nic nie na robię z tym ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót