Oszustwo w serwisie ogłoszeń przy sprzedaży "podróbki"

• Autor wątku Autor wątku lewmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lewmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące oszustwa w znanym serwisie ogłoszeń. Mianowicie jakiś czas temu moja żona dostała od teściowej "podróbkę" torebki jednej z droższych marek(***mod***). Mojej żonie nie spodobał się ten prezent i postanowiła sprzedać go w znanym serwisie ogłoszeń lokalnych. Po kilku dniach od wystawienia ogłoszenia napisała Pani, która chciała kupić torebkę, ale napisała, że się jej spieszy i czy po wcześniejszym przesłaniu dowodu przelewu moja żona nie wysłała torebki tego samego dnia. Moja żona oczywiście się zgodziła, a Pani przesłała potwierdzenie przelewu, które jak póżniej się okazało było fałszywe. Ostatecznie towar został wysłany, a przelew nie został zaksięgowany na koncie mojej żony. Chcielibyśmy zgłosić sprawę na policję(nie chodzi już nawet o pieniądze, tylko o zgłoszenie dla zasady, żeby Pani nie chciało się oszukiwać inne osoby) i chciałbym się dowiedzieć, czy policja nie będzie robiła problemów z tego powodu, że torebka nie była oryginalna?

Z góry dziękuję za porady.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dodam jeszcze, że nie został wystawiony również żaden rachunek.

Ostatnia edycja:
Twoja żona popełniła przestępstwo z Art. 305. Prawa własności przemysłowej. Pomijając fakt oszustwa, zastanów się nad kalkulacją zysków i strat.

Powrót