otrzymać obywatelstwo Polski

• Autor wątku Autor wątku martasha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martasha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam takie pytanie.Jesteśmy rodziną z Ukrainy.W związku z sytuacją u nas w państwie chciały by próbować otrzymać obywatelstwo Polski. U mnie taka historia.Mam dwóch córek. Starszy chory na рака i z 2003 roku leczymy się i badamy się w szpitalu w Warszawie. Młodsza w 2006 roku jest urodzona też w Warszawie(ma świadectwo), lecz obywatelka Ukrainy. Co możemy zrobić i gdzie zwracać się???

Podanie o przyznanie obywatelstwa jest kierowane do Przezydenta RP za pośrednictwem odpowiedniego wojewody. Ale jest to, że tak powiem, końcową fazą. Inaczej wygląda procedura dotycząca osoby posiadającej Kartę Polaka, inaczej osoby związanej z Polską rodzinnie (małżeństwo, pochodzenie jednego z rodziców), jeszcze inaczej wygląda sprawa "zwykłego" obcokrajowca (najpierw pozwolenie na pobyt czasowy, następnie na pobyt bezterminowy i dopiero po spełnieniu wymaganych warunków - wniosek o przyznanie obywatelstwa) lub uchodźcy. O szczegóły należy pytać w Wydziałach ds. obcokrajowców w Urzędzie Wojewódzkim. Można poszukać na oficjalnych stronach UW (pamiętam, bodajże w Łodzi było wszystko dobrze opisane).

JA osobiście nie widzę przesłanek, by Panią uznano za uchodźcę (przybysz z Ukrainy Zachodniej, a tacy tu są w większości, uchodźcami z pewnością nie są).

Martasho, przecież teraz tam u was na Ukrainie za chwilę dzięki pomocy z USA i UE będzie taki dobrobyt , że to raczej my będziemy uciekali z Polski do was !!!!!!!:D

Powrót