Otrzymałem uszkodzony sprzęt co dalej.

• Autor wątku Autor wątku Kaczorek51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaczorek51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam zakupiłem słuchawki w pewnym sklepie internetowym. Po otrzymaniu ich i podłączeniu do komputera okazało się, że są uszkodzone tzn. Mikrofon nie działa. Na następny dzień z samego rana zadzwoniłem do tej firmy. Przedstawiłem sytuację i chciałem skorzystać z możliwości odstąpienia od umowy z racji niezgodności towaru z opisem (według opisu mikrofon ma działać). Po pewnym czasie dostałem odpowiedź, że mogą mi zwrócić tylko 50% wartości sprzętu bo jest używany bardziej niż by wystarczyło do sprawdzenia jego działania.(tak nie było, były tylko podłączone przez jakieś max. 10-20 minut gdyż sprawdzałem czy to nie wina oprogramowania itp. Rzekomo są widoczne przetarcia na kablu, paprochy w złączu oraz uszkodzony mikrofon?! Co mam zrobić w tej sprawie dlaczego mam płacić za uszkodzenie którego nie zrobiłem. Rozumiem potrącenie np 20% np za rozpakowaniu kabli, ale nie 50%.

Odebrałeś bez zastrzeżeń. Trudno Ci będzie teraz ustalić, czy wada już była, czy powstała po wydaniu szczególnie, że słuchawki są w rękach sprzedawcy, który przyjął drugą wersję.

Nie dało się sprawdzić inaczej tych słuchawek, karton i paczka była ok. Najprawdopodobniej to wada fabryczna. Nie da się nic konkretnego w tej sprawie zrobić?

Kaczorek51 napisał:
Nie dało się sprawdzić inaczej tych słuchawek, karton i paczka była ok
Ależ dało się. Nie kupiłeś paczki ani kartonu tylko słuchawki. Należało je wyjąć i podłączyć - to nie wymaga wiele czasu.

cedwah napisał:
Ależ dało się. Nie kupiłeś paczki ani kartonu tylko słuchawki. Należało je wyjąć i podłączyć - to nie wymaga wiele czasu.
No i tak zrobiłem po stwierdzeniu, że mikrofon nie działa spakowałem słuchawki i z samego rana odesłałem je do sklepu.

cedwah napisał:

Po powrocie do domu z pracy (18-19) rozpakowalem słuchawki i podłączyłem. Okazało się że mikrofon nie działa, spakowałem z powrotem słuchawki i z rana około 10 zadzwoniłem do sklepu (od 10 czynny sklep) paczkę odesłałem zaraz po telefonie.

Powrót