Otrzymałem uszkodzony towar - mogę odstąpić od umowy zawartej na odległość?

• Autor wątku Autor wątku msztolcman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

msztolcman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Kilka dni temu zakupiłem w Euro RTV AGD (online) amplituner. Towar przyjechał do mnie uszkodzony - nie włączał się. Zgłosiłem reklamację, ale w tej chwili zastanawiam się czy nie prościej by było odstąpić od umowy zawartej na odległość, w międzyczasie zamówić nowy egzemplarz, a za kilka dni otrzymać zwrot kasy. Nie wiem tylko czy skoro już zgłosiłem reklamację, to czy ciągle mogę odstąpić od umowy i odesłać im niepełnowartościowy sprzęt?

Uruchomiłeś procedurę reklamacyjną i powinieneś poczekać na jej ukończenie. Nie wiadomo jakiego rodzaju jest uszkodzenie i jak jest przyczyna, ale w przypadku odstąpienia od umowy sprzedawca mógłby próbować obciążyć Cię za to uszkodzenie.

Hej @cedwah :) Dzięki za odpowiedź.
Wydaje mi się że niezależnie od tego czy zgłosiłem chęć odstąpienia od umowy czy nie, to efekt będzie podobny: albo uznają problem jest po stronie urządzenia, i mi wymienią od ręki, albo uznają że to ja "popsułem" i każą mi udowadniać że jest inaczej. Tak mi się przynajmniej wydaje ;)
W rozwiązaniu z odstąpieniem od umowy gorszym punktem jest tylko to że wiedzą że tracą kasę stąd mogą być "bardziej chętni" do wskazywania mojej winy.
Dobrze myślę?

Stąd było moje najważniejsze pytanie, czy nie ma jakichś obostrzeń prawnych odnośnie odstąpienia kiedy sprzęt był uszkodzony (nie przeze mnie)?
Sądząc po odpowiedzi w wątku Czy mogę odstąpić od umowy zawartej na odległość po zgłoszeniu reklamacji? nic takiego nie powinno istnieć?

msztolcman napisał:
uznają że to ja "popsułem" i każą mi udowadniać że jest inaczej
Chroni Cię domniemanie, że wada istniała w chwili wydania (art. 5562 kc) i w przypadku sporu sprzedawca musi udowodnić, że jest inaczej.

Powrót