Otrzymanie decyzji po terminie PILNE!!!

• Autor wątku Autor wątku harry211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harry211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zgodnie z przepisami prawa budowlanego zgłosiłem zamiar instalacji tablicy reklamowej do stosownego organu architektury określając we wniosku termin rozpoczęcia prac na 30+1 od dnia złożenia wniosku (data złożenia 24.11.2008r.). Załączyłem również odpowiednie załączniki (mapki, projekty etc.). 28 grudnia reklama została zainstalowana gdyż jak mówią przepisy że jeśli w ciągu 30 dni organ nie wniesie sprzeciwu na piśmie traktowane jest to jako zgoda. 4 stycznia otrzymałem decyzję wnoszącą sprzeciw do wniosku. Abstrahuję od faktu, że nałożyli na mnie obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę (montaż niewielkiej tabliczki 300x200 cm nietrwale związanej z gruntem bez żadnych fundamentów) natomiast decyzję otrzymałem dopiero w nowym roku kiedy już reklama była zamontowana. Co prawda moja firma miała przerwę świąteczną od 24 grudnia do 4 stycznia natomiast nie było żadnego awizo, żadnej adnotacji na kopercie o próbie doręczenia, żadnego pisma itd - po prostu listonosz przyszedł i doręczył jak gdyby nigdy nic przesyłkę. Co istotne jeszcze pismo (decyzja) datowana jest z dniem 16 grudnia, wysyłka była 18 grudnia (widnieje data nadania). Czy organ wyższej instacji przyzna mi rację kiedy podniosę argument że doręczenie było nieskuteczne i po terminie? Jak napisałem wcześniej - na kopercie nie było żadnych adnotacji.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za komentarze.
Jacek

W orzecznictwie przyjmuje się, że "Trzydziestodniowy termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem decyzja wnosząca sprzeciw zostanie nadana w urzędzie pocztowym". ( tak np. wyr. WSA w Białymstoku z dnia 10.07.2008 r., II SA/Bk 79/08, zob. też wyr WSA w Warszawie z dnia 16.01.2008 r., VII Sa/Wa 1844/07).

Dziękuję za kometarz. Ciekawe tylko po co określałem we wniosku termin rozpoczęcia prac skoro całkowicie nie z mojej winy nie mógł on zostać dotrzymany...

Miałem idenyczną sytuacje z budowa przydomiowej oczyszczalni scieków. Odwołałem sie od decyzji wskazując, że otrzymałem ja po terminie. Organ odwoławczy (Wojewoda) uznał odwołanie za skuteczne wskazując 30 dniowy termindo wniesienia decyzji protestu za niedochowany.

Powrót