Otrzymanie obywatelstwa Niemieckiego.

• Autor wątku Autor wątku Maciek94PL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek94PL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam szanse na otrzymanie obywatelstwa niemieckiego po dziadku, który : urodził się w Niemczech przed 1 Wojną światową , otrzymał 4 grupę niemieckiej Volkslisty , pracował w Niemczech i służył w niemieckim wojsku podczas II Wojny Światowej. Posiadam jego niemieckie dokumenty , w których jest potwierdzone, że otrzymał 4 grupę Volkslisty i że służył w Wehrmachcie oraz, że urodził się w Niemczech .

Pozdrawiam.

99% że nie, ludzie z trójką mają problemy, z 4 będzie jeszcze ciężej, ale możesz walczyć w sądzie niemieckim, będziesz musiał udowodnić niemieckość przodka.

Dokumenty które posiadam to : Wehrmeldeamt, Anmeldung zur polizeilichen, listy niemieckie w których są informacje o pobycie w wojsku, volksliście itp. , mam jeszcze ankietę , przeprowadzoną kilka lat po wojnie , w języku Polskim , gdzie jest napisana data i miejsce urodzenia, zawód przed wojną, opis służby w wojsku niemieckim, itp. Na razie mam tyle jeśli znajdę gdzieś jeszcze jakieś dokumenty, to napiszę. Mam jeszcze pytanie, czy warto napisać mail'a do Niemieckich archiwum, być może znajdą jakieś dokumenty po dziadku itp. co mogło by ułatwić sprawę ?

Powrót