Witam chciałam potwierdzić Wasze odpowiedzi na mój post, wyjechałam do Niemiec z nieważnym paszportem niemieckim i nieważnym staatem, na szczęście wystawili mi na podstawie nie ważnych dokumemtów niemiecki dowód osobisty, byłyt pewne problemy ale kiedy zaczęłam rozmawiać z kierownikiem urzedu miasta, okazało się że mogą coś takiego zrobić. Oczywiście poinformowałam także urząd o złożeniu wniosku w Koln i sami napisali do nich że mają im te wszystkie papiery odesłać i po 2 miesiącach urząd miasta wystawił mi staatangerichtgekaitauswais. Zgadzam się również opinią o mieszkaniu, trzeba szukać na własną ręke i po znalezieniu złożyć wniosek do Job center o zapłatę mity, oczywiście zapłacą jeśli kwota nie jest zbyt wysoka na osobę i mieszkanie też nie jest wieksze niż się przysługuje. Teraz się jedynie co zmieniły przepisy co do otrzymywania HartzIV otrzymają te świadczenia tylko ci którzy przyjadą tutaj i od razu podejmą pracę, po utracie pracy można z nich skorzystać, nie można już korzystać ze świadczeń Hartz IV od razu po przyjezdzie. Pozdrawiam