Otrzymanie obywatelstwa. Pomocy!!!!

• Autor wątku Autor wątku Agatka2701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Agatka2701

Agatka2701

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, mam pytanko odnośnie obywatelstwa niemieckiego a konkretnie staatu( staatgehortgekeitauswais).Posiadam już obywatelstwo Niemieckie i staat ale jest to staat od mojego ojca na którym ja byłam umieszczona jako nieletnia, teraz już jestem pełnoletnia, chce wyjechać do Niemiec i muszę wyrobić sobie swój osobny staat. Ile czeka się po wysłaniu wniosku na taki staat??? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje. Pozdrawiam

Zeby wyjechac do Niemiec nie musisz miec wlasnego Staatsangehörigkeitsausweisu.
Wyrob sobie na podstawie tego, w ktorym jestes wpisana, w najblizszym konsulacie niemieckim niemiecki paszport, ktory dostaniesz po kilku tygodniach i z tym paszportem mozesz jechac do niemiec jako obywatelka niemiecka

Radzę pojechać do Niemiec i spróbować z tym STAAT które już masz. Aha, i możesz wyrobić od razu w Niemczech dowód, nawet bez meldunku :) a jak masz to już jest w ogóle bardzo dobrze i urzędnicy nie powinni robić problemów.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pogodniak już o tym myślałam tylko że ten Staat który posiadam jest już przeterminowany dla tego ojciec wyrabiał nowy bezterminowy, osobny. Paszport już też mam nieważny... a słyszałam że bez staatu nie mogę się zameldować w Niemczech i otrzymać mieszkania??? Ja już złożyłam papiery o staat ale czekam już cztery miesiące i zero odpowiedzi z ich strony a konkretnie z konsulatu z Koln(KOLONII), biurokracja trwa ale boję się że nie otrzymam tego... Ale chyba jak mam obywatelstwo to nie mogą tak zrobić jak myślicie???

skoro przeterminowany to możesz tu na miejscu wyrobić sobie dowód w Niemczech

poczytaj na forum, były już takie przypadki

tu
http://forumprawne.org/niemcy/307421-odmowa-przedluzenia-obywatelstwa-4.html

Ale chyba jak mam obywatelstwo to nie mogą tak zrobić jak myślicie???
mogą

info w linku wyżej

ja meldowałam się okazując polski paszport ,wtedy jeszcze nie miałam niemieckiego dowodu

co znaczy dostać mieszkanie?
jeżeli nie masz 25 lat , nie masz dzieci ,to państwo tobie nie opłaci mieszkania

Ostatnia edycja:
Mam 23 lata męża i jestem w 5 miesiący ciąży, bardzo chciałabym urodzić w Niemczech i tam już zostać na stałe ale boję się że nie zdąże przez te papiery...Czyli jeżeli pojechałabym bez paszportu i staatu to mogę się zameldować na podstawie Polskiego paszportu?

Generalnie Staatsangehörigkeitsausweis jest wymagany tylko przy wystepowaniu o pierwszy paszport przez Niemcow zamieszkalych od urodzenia za granica.
Niemcy urodzeni w Niemczech w 99,99% nie wyrabiaja sobie zadnego Staatsangehörigkeitsausweisu, tylko dostaja dowod w oparciu o metryke urodzenia.

Jesli zameldujesz sie w niemieckim urzedzie miasta (mozesz to moim zdaniem uczynic na podstawie niewaznego paszportu niemieckiego), to twoj wniosek o nowy Staatsangehörigkeitsausweis zlozony w Köln zostanie przekazany do rozpatrzenia przez lokalny urzad miasta, co z reguly funkconuje o wiele szybciej niz przez Köln. Ale do czasu otrzymania nowego nikt ci raczej nie przyzna zadnych zasilkow ani mieszkania (ktorego i tak teraz trzeba szukac na wlasna reke). Poza tym do momentu zakonczenia postepowania ze Staatsangehörigkeitsausweise przebywanie w ciazy bez uregulowanych spraw ubezpieczenia zdrowotnego nie jest chyba najlepszych pomyslem.

Ok, rozumiem. Bardzo dziękuje Wszystkim za odpowiedzi w tej sprawie i serdecznie pozdrawiam.:)

W dzisiejszych czasach czy dziecko urodzi się Niemczech czy w Polsce, jeżeli masz obywatelstwo nie stanowi większej różnicy, w Niemczech stosuje się bowiem zasadę krwi, czyli dziecko dziedziczy obywatelstwo po rodzicach.

Jeżeli będziesz miała dziecko i obywatelstwo nawet poniżej 25 roku życia możesz wystąpić o ALG II, ale tak jak już było pisane, nie dostaniesz dziś mieszkania od państwa, musisz szukać na własną rękę i dopiero potem dostaniesz pieniądze na Miete.

Vanderjagt, przestan tu bzdecic, bo nie znasz sie na niuansach niemieckiego prawa o obywatelstwie!

Dzieci obywateli niemickich urodzone za granice od ostatniej nowelizacji ustawy o obywatelstwie moga przekazywac obywatelstwo niemieckie na wlasne dzieci tylko w przypadku, gdy ich dziecko urodzone za granica zostanie zarejestrowanie w ciagu roku od urodzenia w odpowiednim urzedzie niemieckim.

Wiec akurat miejsce urodzenia gra dosyc duza role dla potomstwa takiego dziecka

Witam chciałam potwierdzić Wasze odpowiedzi na mój post, wyjechałam do Niemiec z nieważnym paszportem niemieckim i nieważnym staatem, na szczęście wystawili mi na podstawie nie ważnych dokumemtów niemiecki dowód osobisty, byłyt pewne problemy ale kiedy zaczęłam rozmawiać z kierownikiem urzedu miasta, okazało się że mogą coś takiego zrobić. Oczywiście poinformowałam także urząd o złożeniu wniosku w Koln i sami napisali do nich że mają im te wszystkie papiery odesłać i po 2 miesiącach urząd miasta wystawił mi staatangerichtgekaitauswais. Zgadzam się również opinią o mieszkaniu, trzeba szukać na własną ręke i po znalezieniu złożyć wniosek do Job center o zapłatę mity, oczywiście zapłacą jeśli kwota nie jest zbyt wysoka na osobę i mieszkanie też nie jest wieksze niż się przysługuje. Teraz się jedynie co zmieniły przepisy co do otrzymywania HartzIV otrzymają te świadczenia tylko ci którzy przyjadą tutaj i od razu podejmą pracę, po utracie pracy można z nich skorzystać, nie można już korzystać ze świadczeń Hartz IV od razu po przyjezdzie. Pozdrawiam

Skąd taka info o hartzIV
O ile mi wiadomo obywatelowi Niemiec przysługują wszystkie świadczenia łącznie z zapomogą
socjalną /oczywiście po złożeniu odpowiednich wniosków/

Chodzi o Auslenderow, nie o obywateli niemiec, wiadomo że jak ktoś ma obywatelstwo niemieckie przysługują się każde świadczenia. Przepraszam nie jasno napisałam :)

Powrót