Otrzymanie podwójnej nagrody, trzeba zwrócić?

• Autor wątku Autor wątku piotr_80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr_80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

przystąpiłem do promocji w banku i za obrót kartą kredytową miałem otrzymać nagrodę (1 x smartphon). Po spełnieniu warunków promocji otrzymałem pocztą najpierw jeden, a po miesiącu kolejny telefon. Zastanawiam się czy bank może mnie zmusić do zwrotu jednego z nich? Pytam czysto hipotetycznie, nie miałem żadnego kontaktu z banku w tej sprawie. Chciałbym się upewnić czy mogę z niego spokojne korzystać, czy raczej nie otwierać na wypadek gdyby bank się upomniał.

Z góry dziękuję za poradę

Hm, Art. 5. Ustawy o prawach konsumenta.

piotr_80 napisał:
Chciałbym się upewnić czy mogę z niego spokojne korzystać, czy raczej nie otwierać na wypadek gdyby bank się upomniał.

Widzę, że nie wpadłeś na pomysł zeby sie skontaktowac bezposrednio z bankiem w tej sprawie? :o

Masakra.

arturoooo napisał:
Widzę, że nie wpadłeś na pomysł zeby sie skontaktowac bezposrednio z bankiem w tej sprawie? :o

Masakra.

oczywiście myślałem o tym, ale uznałem, że to raczej interes banku a nie mój.

Widzę, że zdania są podzielone. Czyli KC (art 405) czy Ustawa o prawach konsumenta (art 5) będzie tu obowiązywać?

dzięki

Prawo konsumenta jako o większym stopniu szczegółowości należy stosować przed prawem ogólnym - Kodeksem cywilnym.

Nie wiem jak chcesz podciagnac blednie wyslana podwojnie nagrode, do niezamowionego swiadczenia. To jest dokladnie to samo co podwojnie wyslany omylkowo towar ze sklepu.

bardzo dziękuję za pomoc!!!

Sumienie mnie ruszyło i uznałem, że wyślę do banku maila, może chcą mnie po prostu nagrodzić jako lojalnego klienta, dlatego dostałem 2 telefony :)

napiszę jak tylko dostanę odpowiedz z banku

pozdrawiam

mypetro napisał:
... jak chcesz podciagnac blednie wyslana podwojnie nagrode, do niezamowionego swiadczenia. To jest dokladnie to samo co podwojnie wyslany omylkowo towar ze sklepu.
Mylisz pojęcia, nagroda nie była zamawiana, a towar jak najbardziej. Błędna podwójna wysyłka zamówionego towaru to będzie bezpodstawne wzbogacenie.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi

może jeszcze dodam, że pierwszym etapem aby otrzymać telefon było przesłanie przez bank potwierdzenia, że nagroda została przyznana. Takie potwierdzenie również otrzymałem dwukrotnie.

bank odpowiedział na mojego maila:

"Uprzejmie informuję, że z powodu błędu po stronie Banku nagroda w promocji została przyznana dwukrotnie. Mając jednak na uwadze naszą przyszłą współpracę podjęliśmy decyzję o pozostawieniu Pana dwóch nagród”

czyli wszystko jasne, dzięki jeszcze raz :)

Powrót