Otrzymany przedmiot inny niż ten który zakupiłem

• Autor wątku Autor wątku kurdigen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurdigen

Witam, kupiłem od osoby prywatnej przedmiot za kilkaset złotych ale ten który został mi dostarczony jest inny, czy mogę coś z tym zrobić? Da radę zgłosić na policję lub urzędu ochrony konsumentów żeby otrzymać zwrot środków?

Może więcej danych. Zakup na jakimś portalu? Umowa "twarzą w twarz" prywatnie, typu za xx sprzedam ci słonia w karafce (a dostarczona karafka jest pusta)? Umowa przez telefon, mailem? Jakieś dowody na treść umowy?

umówiliśmy się przez forum internetowe, prywatnie, jedyne dowody to wiadomości które między sobą wymienialiśmy i został mi wysłany trochę inny przedmiot niż ten na który się umówiliśmy

tak, pisałem że przedmiot który mi wysłał jest inny niż na ten który się umawialiśmy, nie odpowiada mi w ogóle

Jakiekolwiek kroki podejmiesz musisz się zastanowić jak zamierzasz udowodnić, że otrzymałeś inną rzecz niż zamówiona.

A nie moge zarzadac jakos zwrotow kosztow i odeslac mu ten przedmiot ktory dostalem? Chyba mam do tego prawo jako konsument zwrocic towar przez jakis czas od zakupu

Powinieneś sprawdzić zawartość przesyłki i spisać protkół. Wtedy byłby dowód na to, że sprzedawca przysłał inną rzecz niż się umówiliście. Sprzedawca natomiast ma dowód w postaci podpisanego przez Ciebie odbioru bez zastrzeżeń.

nie było możliwości podpisania dostałem list do skrzynki, zwykły ekonomiczny

jak można rzecz za "kilkaset złotych" wysłać niepoleconym ?

Powrót