otrzymany spadek - prośba o pokierowanie

• Autor wątku Autor wątku tmkbuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tmkbuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam państwa, decyzją sądu na podstawie testamentu odziedziczyłem cały spadek po zmarłej pod koniec 2007 roku cioci tj, mieszkanie z całym wyposażeniem, decyzja zapadła 23.10.2009 roku, tzn w tym dniu sąd wydał oświadczenie stwierdzające nabycie spadku prze zemnie, 1 pytanie czy prawdą jest że od tej daty 21 dni wyrok sie uprawomocnia ? następnie gdzie musze z tym pismem iść żeby ostatecznie "przejąć" mieszkanie, przepraszam za nie fachowy język ale jestem laikiem w takich sprawach także prosze o proste instrukcje co gdzie i jak :) kolejna sprawa wiem już że będe musiał złożyc jakiis wniosek w urzędzie skarbowym w najblizszym czasie oraz niestety zapłacic podatek ( ale o tym zaraz ) jaki jest ten termin oraz co musze wypełnic ? oraz jak mam wyliczyc wartość tego mieszkania ktoś mi moze powiedzieć czy urząd jest twyczulony na ewentualne zaniiżanie wartości mieszkania ? w jakim ewentualnym stopniu można to zrobić, mieszkanie to muszę sprzedać praktyczninie natychmiast ponieważ mam spore zoobowiązania finansowe zaciągnięte na poczet własniie ttego mieszkania, tak samo chciałbym zrobić tak żeby sprzedać mieszkanie i dopiiero z pieniążków uzyskanych oplacic podatek ponieważ poprostu nie stać mnie na wyłożenie takiej kwoty ( kilkanaście tysięcy ze wstępnych obliczen 15-17), jak to zrobić? ostatnia kwestia podatek dochodowy ? w momenciie sprzedaży natychhmiastoweej wiem że bede musiał go również zapłacic (niestety niemam wyboru musze sprzedać odrazu ) rozważam nad skorzystaniem z tzw ulgi mieszkaniowej, teraz kilka pytań na ten temat, czy w ogóle w przypadku natychiastowej sprzedaży mieszkania jest mozliwosc z jej skorzystania ? co mozna wliczyc w tą ulge, czy np remonty w swoim mieszkaniiu ? czy tylko zakup innej nieruchomościi ? z tego co wiem jest na to 2 lata, od momentu przrejęcia spadku czy od momentu sprzedaży mieszkania ? zapewne składa sie jakąs deklaracje, gdzie sie ją składa oraz w jakim terminie ? i ostatnie pytanie co w przypadku jesli złoży sie tatka deklaracje a jednak niie wykorzysta sie pieniędzy na mieszkanie lub też niei wykorzysta sie całości w ciągu tych 2 lat ? są jjakieis kary czy tylko poprostu płacimy 19% od nie wykorzystanej kwoty ? przeprraszsam z góry za podwajane litery itp ale klawiiaturar szwankuje, mam nadzieje że ktoś doczytał post do końca, licze naprawde na państwa pomoc, pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.

1. należy po uprawomocnieniu się postanowienia wziąć odpis z sadu za opłatą 6 złotych i udać się z nim oraz innymi dokumentami z mieszkania na przykład jeżeli była księga wieczysta, to odpisem lub zaświadczeniem ze spółdzieli o jego powierzchni itp do US, im szybciej, tym lepiej, bo i tak odsetki będą leciały;
2. wartość powinna pani podać według tabel, lepiej nie zaniżać o więcej niż 10-20%, tyle powinno przejść;
3.sprzedać pani mieszkanie może już na podstawie postanowienia Sądu, z takowym do notariusza oraz z wypisem z księgi wieczystej i można sprzedawać;
4.nie ma możliwości z ulgi skorzystania w pani przypadku, jedyne co zostaje, to remonty lub zakup innego mieszkania za te środki.
5. szczegółowo wygląda to tak, iż może pani taką deklaracje złożyć, ale i tak lecą odsetki, więc może to przynieść tylko szkodę;

Witam, dziękuje bardzo za szybką odpowiedź, teraz kilka kolejnych pytań apropo tego co pan napisał, co do punktu 1 : czy to znaczy że nie ma terminu na złożeniie wniosku oraz zapłaceniie podatku ? odrazu naliczane są odsetki ? wydawało mi sie ze gdzies mi isiie przewineło przed oczami że jest 30 dni ale moge siie mylic, jesli jednak to by była prawda to 30 dni od uprawomocniieniai postanowienia sądu ( 3 tyg od daty wystawieniia postanowieniia tak ? ) czy od momentu wystawiienia postanowiienia ? 2 gdzie takowe tabele znajde czy znajdują sie one w us ?, 3 jest pan pewiien ze nie musze przy sprzedaży mieszkania mieć własnie jakisi poswiadczcen ze jest uregulowany podatek od spadku i darowizn ? bo własnie to mi spędza ttroche sen z powiek po kurcze nie jestem w stanie zapłacic takiej kwoty przed sprzedażą i jeśli by było tak jak pan mówi to jest to dla mnie dobra informacja, 4 czyli ogólnie ta ulga mniie nie dotyczy ? nawet jesli złoże deklaracje i w ciagu 2 lat wykorzrystam te środki na remonty itp to i tak bede płacił podatek 19% od dochodu za sprzedaż tego mieszkania ?? dodatkowo za zwłoke będą dodane odsetki ? nie rozumiem troszke tego jesli mógłby pan szczegółowo to jakos napisać ewentutalnie podać jakies warunki które musze spełnic żeby skorzrystać z tej ulgii to było by super, pozdrawiam serdecznie.

1. dokładnie nie analizowałem akurat tej sytuacji - być może jest to 30 dni, ale im wczesniej, tym lepiej; co do uprawomocnienia się postanowienia, należy to tak liczyć:

jeśli było wydane we wtorek, to uprawomocni się z upływem wtorku za 3 tygodnie, a więc we środe może pani iść po odpis postanowienia;
albo dadza od ręki, albo każą czekać;

2. pani w US chętnie podzieli się wiedzą, ile według niej powinna pani wpisać, tylko prosze nie mówić za dużo o tych remontach;p

3. jeżeli w ciągu dwóch lat pani wyda środki na cele mieszkaniowe, to zapłaci pani tylko odsetki od dnia, kiedy podatek od sprzedaży należało zapłacić, do dnia w którym wydatki poniesiono i złożono deklaracje stosowna - wszystko w US panie tłumaczą, czasem jak nie wiedzą, to dzwonią do koleżanek; tyle że własnie o odsetkach nie informują, a to często są niezłe pieniądze;

uregulowanie kwetii podatkowych nie ma nic wspólnego z możliwością sprzedaży;

aby sprzedać trzeba mieć dokument, że spadkodawca był właścicielem i postanowienie o stwierdzeniu spadku po nim

Powrót