Otwarcie firmy w Anglii

• Autor wątku Autor wątku wojteklr1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojteklr1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Z góry przepraszam za to jeśli podobne zapytanie jest już na forum, ale wolę zawsze zadać swoje pytania i mieć pewność, że odpowiedzi 100% ich dotyczą.

Do rzeczy. Chciałbym otworzyć firmę w Anglii, mieszkając w Polsce i działając również na terenie Polski, ewentualnie w przyszłości również i w Anglii. Byłaby to jednoosobowa firma, czyli samozatrudnienie (Self Employed). Pytania:
1. Z tego co wyczytałem już w Internecie to mógłbym otworzyć firmę w Anglii, mieszkając i działając w Polsce?
2. Czy można złożyć dokumenty poprzez e-mail lub wysyłając je Pocztą Polską? Czy tylko poprzez pośredników (inne firmy oferujące takie usługi) lub osobiste złożenie takowych dokumentów w Anglii? Pytam bo jeszcze nigdy nie zakładałem firmy i nie wiem jak to wygląda.
3. Podatki. Rozumiem, że mając już tą firmę, podatki odprowadzam tylko w Anglii? Polskie mnie nie dotyczą? Czy jak to wygląda?

Moja działalność polegałaby na tworzeniu stron www.
Bardzo prosiłbym o odpowiedź na jakiekolwiek z pytań. Proszę o wyrozumiałość. Docenię również dodanie czegoś od siebie, być może ktoś już miał coś podobnego.

1. Jako nierezydent mozesz prowadzic jedynie Ltd.
2. Mozesz zrobic to samodzielnie w Companies House (online) lub skorzystac z firm ksiegowych, ktore poprowadza Ci wirtualne biuro i beda rozliczac spolke, co pewnie i tak bedzie dla Ciebie niezbedne.
Do rejestracji potrzebujesz brytyjskiego adresu.
3. Podatek spolki (Corporation Tax) jak i od osoby fizycznej (Income Tax), placisz tam, gdzie spolka ma swoja rezydencje podatkowa.

Pamietaj, ze majac spolke Ltd. powinienes przynajmniej raz do roku byc w UK (zarzad).

Ostatnia edycja:
Powrót