otwarcie testamentu

• Autor wątku Autor wątku Alexandra Marona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alexandra Marona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mieszkam w Kanadzie i chcialabym dowiedziec sie czy podczas otwarcia testamentu ojca moja rodzina jest zobowiazana podac sadowi moj adres i czy ja dostane jakakolwiek wiadomosc o tresci testamentu, czy o dacie otwarcia testamentu ? czy tez jesli rodzina nie uzna za stosowne poinformowac mnie bede poprostu pominieta ? Dziekuje za pomoc w tej kwestii.

W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, wnioskodawca i inni uczestnicy są przesłuchiwani co do dzieci i innych ewentualnych spadkobierców. Jeśli wszyscy zgodnie stwierdzą że ojciec nie miał dzieci sąd to przyjmie, choć osoby te narażają się na odpowiedzialność za składanie fałszywych zeznań. Ale w twoim przypadku będzie to testament więc zapewne będziesz w nim wymieniona i Twoje prawa zostaną uwzględnione.
Czy znasz treść testamentu, czy jesteś jedynym spadkobiercą, od tego zależy czy twoja obecność na sprawie będzie konieczna, wtedy gdy sąd nie będzie miał Twego adresu umieści ogłoszenie w gazecie.
Jeśli chcesz mieć 100% pewność że Twoje prawa zostaną zachowane sama wystąp do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

Powrót