otwarcie testamentu

• Autor wątku Autor wątku patrycja-1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja-1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wiatajcie!!
Mam kilka pytań jednak na forum nie umiem znaleśc odpowiedzi na nie.Pozwole sobie je zadać.
Moja babcia zmarła 5 lat temu .Na 2 lata przed śmiercią sporządziła testament u notariusza i swoje mieszkanie postanowiła zapisać jednemu z wnuków.Teraz okazało się ,że po jej smierci testament nie został wogóle otwarty. Nie uregulowane są wogóle sprawy spadkowe ,formalną właścicielką mieszkania jest nadal ona .Wszystkie rachunki przychodzą nadal na nią. i od jakiegoś czasu mieszkanie jest nie opłacane zadłużenie rosnie z miesiąca na miesiąc .Babcia ma 4 dzieci .
Moje pytania są takie :Czy otwarcie testamentu powinno odbyć się w jakimś określonym czasie po jej śmierci?? Czy to ,że nie został on jeszcze otawrty nie powoduje przedawnienia??? I co mogą zrobić dzieci babci aby to mieszkanie nie przepadło??? Znając mojego kuzyna który niestety "idzie na dno" zakrawa to na patologie wczesniej czy póżniej mu je zabiorą a byłoby szkoda
Dziekuje za ewentualne odpowiedzi w tej sprawie

Nie ma terminu dla otwarcia i ogłoszenia testamentu i w związku z tym nie ma żadnego przedawnienia. Prędzej czy później zapewne wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po babci złoży albo urząd skarbowy albo np. zakład energetyczny lub inny.

Jeśli uda Ci się wykazać legitymację, to możesz spróbować wystąpić z takim wnioskiem - tylko cóż to zmieni skoro spadkobierca- wnuk , nadal nie będzie płacił. Pozostaje się z nim dogadać i ewentualnie odkupić albo zrobić darowiznę po tej sprawie spadkowej.
--
dementii

Ktokolwiek z dzieci może wystąpić o stwierdzenie nabycia spadku - i zachowek od spadkobiercy testamentowego. Jeżeli to samo zrobią wszyscy, będzie można ocalić mieszkanie zmuszając spadkobiercę do zbycia tego mieszkania (powiedzmy, na rzecz swych wujków i ciotek).

Powrót