Owdwołanie do Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku chomiczek19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chomiczek19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Mam wielki problem, ponieważ 23 maja powinnam stawić się do Urzędu Pracy na podpisanie listy. Nie mogłam tego zrobić ponieważ moja córka (20 miesięcy) zachorowała. Nie byłam z nią u lekarza, ponieważ było to przeziębienie a do przychodni mam 2,5 km i nie posiadam samochodu. Dziecko wychowuje sama.
Zostałam wyrejestrowana z Urzędu i straciłam ubezpieczenie na siebie i córkę. W Urzędzie kazali mi napisać odwołanie od dezyzji, jednak nie barzo wiem jak to ma wyglądać i czy mogłabym się dowiedzieć czy moja trudna sytuajca, którą opisałam wyżej może skutkować tym, iż zostanę zarejestrowana ponownie.
Proszę o pomoc, ponieważ córka ma w tym miesiącu szczepienie i nie wiem już co mam zrobić:sad:

Dla dziecka nie ppotrzebujesz ubezpieczenia. Do 18 lat leczone jest bezpłatnie, nawet jak nie jest ubezpieczone. Także możesz śmiało iść na szczepienie.
Odwołanie napisz, opisz własnymi słowami, co było powodem nieobecności.
Leczenie bez ubezpieczenia - poradnia.pl

Wiem o tej ustawie, jednak w ZUS-ie sprecyzowano mi o co tak naparwdę w niej chodzi. Mianowicie, ten przepis dotyczy tak samo dzieci do 18 roku życia jak i kobiet w ciąży, jednak tylko wtedy gdy istnieje stan zagrożenia życia np. jeżeli córka zacznie się dusić, wtedy zostanie przyjęta do szpitala bez ubezpieczenia. Jeśli jednak tak jak w moim przypadku czeka ją szczepienie bądż wizyta u dentysty, wtedy ja muszę pokryć koszty..

Podanie już napisałam i złożyłąm w ciągu 7 dni, jednak dziś mi przyszło, że nie podałam powodu mojej nieobecności, czyli niby żadnego podania nie dostarczyłam:(:(

Powrót