OWU, a pozostawania pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku Thorax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thorax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

przeglądam OWU (http://www.pkobp.pl/media_files/349a0e45-c506-492b-bd7e-ca835a9fc98f.pdf), par. 5 ust. 1 pkt 5 mówiący o wyłączeniach odpowiedzialności ubezpieczyciela:
5) Pozostawania pod wpływem alkoholu przez Ubezpieczonego, zażycia środków odurzających (w tym leków) lub środków psychotropowych, narkotyków, wyłączając przypadki, gdy Ubezpieczony przyjmował te środki w ramach zaleconej przez lekarza terapii medycznej.

I tu pytanie: czy taki zapis oznacza wprost, że nie jest istotne czy alkohol miał wpływ na przebieg zdarzenia, TU nie spłaci zadłużenia? Idąc po chodniku będąc pod wpływem alkoholu, spadnie na mnie gałąź albo zostanę potrącony przez samochód to TU się wymiga od płacenia? Czy takie zapisy faktycznie należy traktować tak dosłownie czy po prostu w obiegu prawnym (czy jak to fachowo określić) wiadomo jest, że taki zapis ma chronić TU tylko jeśli ten wypity alkohol ma związek ze śmiercią. Jakieś wyroki Sądów w tym temacie?

Dodam jeszcze, że inne TU w OWU ma napisane:
4)  gdy ubezpieczający był w stanie po spożyciu alkoholu, pod wpływem narkotyków, środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii, a pozostawało to w związku przyczynowym ze śmiercią ubezpieczającego.
Tutaj sprawa jest jasna i klarowna i w zupełności do zaakceptowania.

Z góry dzięki za odpowiedź!

P.S. Szukałem na forum i Googlach, ale większość wątków dotyczy sytuacji gdy alkohol rzeczywiście miał wpływ na przebieg zdarzenia lub jakieś klauzule alkoholowe.

EDIT: Od godziny kombinuję, dodałem posta i zauważyłem, ze w OWU jest napisane: "... , jeśli zdarzenia te są następstwem:" i dopiero cytowany wcześniej punkt. Zatem sprawa jasna, w zasadzie temat do usunięcia - przepraszam moderatorów za kłopot.

Ostatnia edycja:
Gdyby jednak taki zapis istniał, to raczej odmowa byłaby nieskuteczna. Oczywiście ubezpieczyciel może odmówić nawet należne świadczenie, ale od tego są inne podmioty, aby go przekonać, że popełnił błąd. Nie jestem pewny dokładnie, jak to wygląda, ale np. klauzulą abuzywną jest ,,ubezpieczyciel obniża odszkodowanie dla klienta w związku ze zdarzeniem, na które dana osoba nie miała wpływu". Samą podstawą ubezpieczenia jest fakt przejęcia ryzyka od zdarzeń niezależnych od ubezpieczonego. Równie dobrze ubezpieczyciel mógłby zawrzeć zapis, że wyłącza odpowiedzialność w stosunku do osób, które mają długie włosy albo chodzą w czerwonej koszuli.

Powrót