PA książka dla branży budowlanej

• Autor wątku Autor wątku premini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

premini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem studentem związanym z w/w branżą szukam książki, uzupełniającej prawo budowlane
pozdrawiam

Czyli czego?
Prawo budowlane uzupełniane jest TIR-em książek.

chodzi o mi o przepisy dotyczące np.: "teoretycznego" czasu w jakim urzędnik ma mi opowiedzieć na pismo, złożone do urzędu, dotyczące pozwolenia na budowę.
Ostatnio ostro edukuje się z prawa budowlanego, na wykładzie prof. powiedział że uzupełnieniem prawa bud. jest prawo administracyjne, w który przydałoby się orientować :) stąd moja prośba o jakieś propozycje, zauważyłem w księgarni, że to nie tir, a wagon książek ;)
to co aktualnie mnie interesuje to przepisy dotyczące warunków zabudowy lub planów zagospodarowania przestrzennego, dotyczące administracyjne wykonalności tego zamierzenia, czy dobrym pomysłem będzie zakup książki dotyczącej gospodarki nieruchomościami - podstawy prawne,

1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. To absolutne abecadło.
1a. Warunki techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych.Także abecadło.
1b. Zaglądać na strony: MI, GUNB, PIIB, SN, i tak dalej....
2. Kodeks Postępowania Cywilnego. I komentarze,
3. Kodeks Postępowania Administracyjnego. Komentarze.
To na początek. Do tego Rozporządzenia Ministrów: MSWiA, Infrastruktury, Transportu, .....
Ustawę prawo budowlane wykuj na blachę. To naprawdę niełatwy temat, niejednoznaczny.
Poza tym, cóż. Cytat" Pismo o pozwolenie na budowę. Urzędnik musi odpowiedzieć". Ta treść 2-ch zdań mówi wszystko- daleka droga przed Tobą, ale fascynująca.

nikt nie mówił, że będzie łatwo,
pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)

Powrót